![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
niedawno postanowilem sie troche podszkolic w programowaniu obiektowym i napisac aplikacje wykorzystujac MVC, troche glowkowalem i wszystko jakos ogarnalem, chodiz fajnie... z tym ze nie chce pozniej sie bawic w tworzenie przyjaznych URL-i gdy juz wszystko bedize gotowe... wiec postanowilem to zrobic teraz, zanim stworze cala strukture podstron... W kazdym razie przejdzmy do wlasciwego problemu, jak mi wiadomo gdy opieramy sie na MVC wywolanie jakiejs akcji tudziez podstrony polega na podaniu kontrollera i pozniej opcjonalnie akcji i ewentualnie dodatkowych parametrow. a wiec np. jezeli na stronie chcialbym wyswietlic jakas kategorie, wyciagana z bazy, URL wygladal by mniej wiecej tak : "?controller=kategorie&action=pokaz&kat=agd" w takim przypadku stworzenie przyjaznych linkow w formie "/kategorie/pokaz/agd/" nie jest problemem... jednak zalezalo by mi, jezeli jest to mozliwe wogole, aby link mial postac duzo prostsza... a mianowicie nie pokazywal kontrollera i akcji, a bezposrednio kategorie: "/agd/" . Wydaje mi sie ze bylo by to dobre rozwiazanie, zwlaszcza gdyby w linku byla kategoria i podkategoria, nie mowiac jzu o przypadku gdyby ich nazwy skladaly sie z kilku slow, gdyby do tego jeszcze dorzucic nazwe kontrolera i akcji, link moglby urosnac do zbyt duzych rozmiarow.... a wiec moje pytanie brzmi, czy jest taka mozliwosc? bo nie moge wymyslic, jak w takim razie router rozpoznal by ktory kontroller i ktora akcje ma odpalic... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Używasz za każdym razem drzewa kategorii? - tylko jeśli strona ma być na te słowa pozycjonowana to tak (lub klient się upiera), by wyświetlić daną kategorię czy produkt używam tylko title+id, zresztą przy depth rzędu 4 czy 5-ciu byłoby to kłopotliwe. Najczęściej do adresu wrzucam tylko moduł lub moduł i kontroler albo jak kto woli kategorię/podkategorię, z czego zazwyczaj moduł ładnie umieszczamy w subdomenie np. www.komputery.strona.pl/laptopy/sony_vaio_x3,45,3456.htmlOczywiście trzeba odróżnić, czy jest to strona kategorii czy produktu, np. allegro dodaje "i" z tego co pamiętam (pewnie od item=), tu akurat dodałem dwa ID - pierwsze to gałąź a drugie ID produktu, można też użyć np. średnika - cyfra po średniku to gałąź a po , to ID produktu - to już od nas zależy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jednak z punktu widzenia SEO nie jest dobrze wsadzać słowo "laptopy" jeśli na nie nie pozycjonujemy, można je wywalić całkowicie albo wrzucać na koniec adresu (słowa kluczowe na początku adresu mają większą moc). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 23:46 |