Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przesuwany obraz/mapa, Od czego zaczac?
phoenix84

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zgaduje, ze nie jest to proste pytanie...

ale nawet nie wiem czego sie czepic i o co pytac w googlu... bo wklepanie tematu jak tutaj prowadzi do nie takich wynikow jakbym chcial... (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

jaki jest cel:

chcialbym wiedziec w jaki sposob uzyskac efekt taki jak np. googlemaps... czyli przesuwam obraz/mape za pomoca myszki, mapa jest oczywiscie duuuza... i potrzebne kawalki doladowuja sie jak sa potrzebne... bajery w stylu oddal/przybliz i etykietki juz sobie chyba poradze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

w czym to sie w ogole robi? od czego zaczac? gdzie zadawac odpowiednie pytania? moze ktos tworzyl cos podobnego... widzialem podobne efekty w roznych grach przegladarkowych jak np. kingdoms.com.pl, ale nie mam pojecia jak sie za takie cos zabrac...

z gory dzieki za jakies wskazowki,

pozdrawiam,

k.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
phoenix84

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(kamil4u @ 7.09.2010, 19:35:52 ) *
Masz tam div-a o id moveable. Teraz zainteresuj się co do jest firebug(dodatek do FF (inne przeglądarki mają swoje odpowiedniki) ). Zauważysz, że styl(CSS) tego div-a się zmienia wraz z przesuwaniem i jak ustawisz jego wartość to zmienisz początkowe położenie mapy(ważne, aby to było w atrybucie style). Zmienia się tam: margin-top i margin-left

zainteresowalem sie... uzywam chrome... jak to wymagane moge sciagnac FF do testow...
wrzucilem do css margin-top i left na 200... faktycznie pozycja startowa sie zmienila... ale teraz mapa dziwnie przeskakuje i nie wiem dlaczego...

Cytat(kamil4u @ 7.09.2010, 19:35:52 ) *
Co do następnego problemu to wystarczyło lekko przypatrzeć się skryptowi - masz tam(w pliku move.js) fragment:
Kod
if( (key = $.inArray( $(this).attr('id'), selected )) == -1 )
                {
                    selected.push($(this).attr('id'));
                    $(this).html('<p class="chosed"></p>');
                }

Masz tam użytą funkcję(jQuery) html, chyba wiesz co ona robi i dlaczego Ci przeszkadza (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Możliwe, że jeszcze gdzieś znajduje się taki mankament.

JS generalnie rozumiem... mam tylko problemy z pisaniem czegos poza najprostszymi skryptai... tego akurat nie rozumiem... albo zle rozumiem... bo dla mnie to odpowiada za zaznaczanie pol, z ktorego nie korzystam... chyba ze jakos jedno koliduje z drugim... ale to znaczy ze tu cos poprawic czy to usunac?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 15:55