Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Reklama sklepu internetowego, Czyli co, gdzie, jak?
thomson89

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Mam pytanie co do reklamy sklepów internetowych. Chciałbym wiedzieć w co przy reklamowaniu sklepu najlepiej zainwestować. Czyli np. w coś co będzie wpływało jakoś na pozycję strony w wyszukiwarce lub na jakieś banery albo zlecać komuś tzw. klikanie w linki.

I pytanie: co jest najbardziej efektowne, co najlepsze a co się opłaca? Może znacie jakieś inne formy?

Ten post edytował thomson89 6.09.2010, 22:50:48
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
athabus

-----

Ogólnie podpisuje się pod tym co pisze vokiel.
Może po za adwordsami, bo wbrew pozorom nie jest to taka prosta kwestia jakby mogło się wydawać. Jako przykład podam mojego kolegę, który pracuje w agencji "od wszystkiego". Kiedyś robili akcje adwordsowa dla klienta - pytam jak poszło. A on, że bardzo dobrze - za sumę x mieli, aż ileś tam tysięcy wejść... No fajnie, ale nie o wejścia w tym wszystkim chodzi, a o konwersję i stosunek nakładu kosztów do zysku z konwersji... W wielu branżach trzeba dobrze pomyśleć nad utworzeniem dobrej kampanii aby nie stracić, a przede wszystkim trzeba pomyśleć nad celem. Jeśli Twoim celem jest konwersja to inaczej dobierasz strategię adwordsów, a inaczej jeśli np. chcesz klientów zaznajomić z marką... Przykładowo kiedyś maksymalizowałem wejścia na portal powiązany ze sklepem, aby zaznajomić klientów z nową marką - udało mi się uzyskać kilka tysięcy wejść za ~1gr za wejście. Natomiast przy strategii sprzedażowej takie podejście nie miało sensu i "dobrze sprzedające" hasła był już często na tyle drogie, że były na granicy opłacalności. No ale to są niuanse - ogólnie przed zabraniem się za adwordsy warto przeczytać 1-2 książki na ten temat + zapoznać się, że wzorami na opłacalność takich kampanii. Adwordsy z pozoru są proste, ale profesjonalne korzystanie wymaga trochę wiedzy.

Co do sprzedaży w internecie mam takie przemyślenie, że wbrew obiegowej opinii aby zarobić w internecie na sprzedaży trzeba sporo zainwestować. Obecnie chyba nie podjąłbym się rozpoczęcia sklepu od zera. Sam prowadzę sklep internetowy i 2-3 lata temu zaczynałem od zera (no tak na prawdę to od jakiś 30.000zł + dobrze płatna praca zabierająca mało czasu, która pozwoliła mi nie zarabiać od początku na sklepie + wspólnik w postaci żony. W między czasie sklep był jeszcze dofinansowany kolejnymi ~20.000zł). Obecnie mam dochodowy biznes, ale nie chciałbym nigdy więcej zaczynać sprzedaży w internecie z tak małym budżetem... Dosłownie 2 lata z życiorysu. Dopiero po dwóch latach ciężkiej pracy udało nam się osiągnąć poziom zarobków na jakie moglibyśmy liczyć na rynku patrząc na naszych znajomych. Teraz jest już trochę lepiej możemy sobie pozwolić na zatrudnianie coraz większej liczby ludzi (co nawiasem też jest problemem). Teraz zarabiamy już lepiej niż nasi znajomi ze studiów (ale szału nie ma ;-) ), ale mam wrażenie graniczące z pewnością, że z tymi zainwestowanymi pieniędzmi poza internetem można byłoby zarobić znacznie więcej.

Ogólnie sklepem internetowym, który startuje z małym budżetem jest bardzo trudno się przebić, a sprzedaż w internecie wcale nie jest taka fajna jakby się wydawało. Dobre zarobki udało nam się osiągnąć dopiero w momencie osiągnięcia wielkości sprzedaży 3-4 sklepów realnych w naszej branży. Z opinii ludzi ze środowiska sprzedawców internetowych wiem, że w większości branż jest właśnie tak, że rozsądne zarobki zaczynają się dopiero w momencie gdy towar zaczynasz zamawiać na europalety, a czasami nawet dopiero gdy na kontenery ;-)

Tak nawiązując do Twojej branży, moja znajoma pracuje w sklepie internetowym (sprzedają też na allegro) sprzedającym koraliki do wyrobu biżuterii. Nie chcę Cię dołować, ale te koralik sprowadzają z Chin, żeby im się opłacało ;-) Taka głupia rzecz, ale i tak pracują tam chyba 3 osoby, których jedynym zajęciem jest pakowanie paczek z tymi koralikami... Niestety, ale tak wygląda dzisiaj handel w sieci - trzeba ciągle ciąć koszty i dążyć do modelu hurtowni sprzedającej klientom towar po cenach hurtowych.

Tak już patrząc z boku, to wiem, że kolejne firmy będę zakładał w świecie realnym i raczej będzie to hurt niż detal lub ewentualnie usługi profesjonalne. Jeśli będzie to handel w Internecie to tylko z jakimś dużym budżetem i na pewno nie za swoje pieniądze, tylko za jakiegoś inwestora. Miałem już nawet 2-3 propozycje otwarcia sklepu z kimś w spółce, ale zawsze była to sytuacja, że osoba nie miała pojęcia na co się porywa.

Reasumując - jak masz jakiś mały kapitał to raczej pomyśl o czymś innym niż sprzedaż w internecie, chyba że Twoim celem jest dorobienie po godzinach do pensji... Wtedy allegro może Ci pomóc. Jeśli poważnie myślisz o sklepie, z którego kiedyś chcesz się utrzymywać to przygotuj się na spore wydatki. Możesz otworzyć mały sklepik i rozwijać go powoli, ale znacznie łatwiej zarobisz te pieniądze trzymając się z daleka od sprzedaży w sieci.

---
* pisząc duży kapitał nie mam na myśli konkretnej kwoty bo to zależne od branży - w ręcznej biżuterii 20-30.000 pewnie byłoby dobre na początek, ale już np. w agd/elektronice/bieliźnie/sexshopach/oponach nie sądzę aby można było myśleć o czymkolwiek bez kwoty kilku(nasto)krotnie większej.
+Quote Post
thomson89

-----

Reasumując. Pozycjonowanie, choć drogie jest bardzo opłacalne - przynosi efekty długoterminowo i potrafi przekierować do nas klientów, a nie odwiedzających. Uważam, że jest warte swojej ceny.

Bannery, wejścia sztuczne / nie sztuczne, buttony, płatne linki nie gwarantuje przyciągnięcia klientów, ani odwiedzających lecz przypadkowych użyszkodników. Uważam, że nie jest warte swojej ceny.

adWords również nie gwarantuje przyciągnięcia nikogo, ale płaci się tylko za te osoby które zainteresują się nami czyli przyciągamy potencjalnych klientów. Nie znam ceny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat(athabus @ 7.09.2010, 19:15:27 ) *
Tak nawiązując do Twojej branży, moja znajoma pracuje w sklepie internetowym (sprzedają też na allegro) sprzedającym koraliki do wyrobu biżuterii. Nie chcę Cię dołować, ale te koralik sprowadzają z Chin, żeby im się opłacało ;-) Taka głupia rzecz, ale i tak pracują tam chyba 3 osoby, których jedynym zajęciem jest pakowanie paczek z tymi koralikami... Niestety, ale tak wygląda dzisiaj handel w sieci - trzeba ciągle ciąć koszty i dążyć do modelu hurtowni sprzedającej klientom towar po cenach hurtowych.

My ogólnie (znaczy ja jestem tylko informatyczkiem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) nie zajmujemy się tzw. chińszczyzną. Stawiamy na szlachetne materiały i nie zamierzamy tego zmieniać. Złoto, srebro, bursztyn. Ogólnie jubilerstwo, nieoficjalnie można podzielić na tą zwykłą, dawną, tradycyjną jubilerkę i tą która dąży do obcinania kosztów. Na szlachetną zawsze jest zapotrzebowanie, ktoś coś kupi ale to są już większe kwoty. Z tym drugim jest tak że ciągle ktoś coś kupuje... ale na tym się już nie znam, więc nic więcej nie powiem.

Ogólnie w branży "artystycznej" jest ciszej... jakby gdzieś dalej są odgłosy internetowych straganiarzy...

Dobra, to już chyba wszystko co chciałem wiedzieć (chyba że macie coś co MUSZĘ wiedzieć, koniecznie - to mówcie - nie zamykam tematu (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ). Może jeszcze masz ~athabus jakieś książki do polecenia o tym adWords to zobaczę, poczytam. Na pewno będę szukał czegoś w tym temacie.

Dziękuję wszystkim za pomoc!
+Quote Post
athabus

-----

Cytat(thomson89 @ 7.09.2010, 20:40:48 ) *
Reasumując. Pozycjonowanie, choć drogie jest bardzo opłacalne - przynosi efekty długoterminowo i potrafi przekierować do nas klientów, a nie odwiedzających. Uważam, że jest warte swojej ceny.

Bannery, wejścia sztuczne / nie sztuczne, buttony, płatne linki nie gwarantuje przyciągnięcia klientów, ani odwiedzających lecz przypadkowych użyszkodników. Uważam, że nie jest warte swojej ceny.

adWords również nie gwarantuje przyciągnięcia nikogo, ale płaci się tylko za te osoby które zainteresują się nami czyli przyciągamy potencjalnych klientów. Nie znam ceny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Thomson wyciągasz błędne wnioski...

Pozycjonowanie najczęściej jest opłacalne w sklepach internetowych, ale nie jest to reguła. Przykładowo u Ciebie może zajść taki problem, że będziesz musiał wydać sporo pieniędzy aby konkurować z takimi markami jak Apart czy Kruk, które zapewne mają naturalne i silne pozycje bo wiele osób je zna i linkuje. Jak piszesz sprzedajesz droższą biżuterię - pytanie zatem czy ludzie kupują biżuterię "w ciemno" w internecie czy raczej oglądają ją w sklepach realnych i kupują potem w internecie, żeby było taniej... Jeśli to jest taki model, to pozycjonowanie może się okazać nieopłacalne w Twojej branży.

Bannery czy buttony to bardzo dobra promocja wizerunkowa, ale aby dała jakiś skutek musi być prowadzona na dużą skalę, albo w serwisach grupujących Twój target. Zdecydowanie nie jest to jednak forma wspierająca cele sprzedażowe, a bardziej brandingowe. Co do płatnych linków to jest to zazwyczaj forma pozycjonowania, chociaż przyznam, że udało mi się kupić kilka linków na serwisach tematycznych, które powodowały konwersje i zwróciły się tylko samymi konwersjami właśnie. Jest to jednak rzadkość.

adWordsy to na początek najlepsza forma reklamy w Twoim przypadku bo:
- masz bardzo mały budżet i tylko tu zrobisz coś konkretnego
- adwordsy dadzą Ci odpowiedź, czy pozycjonowanie w Twojej branży ma sens bo zobaczysz czy pozycjonowanie ma sens (adwordsy i pozycjonowanie działa na tą samą grupę docelową)
- adwordsy są chyba najbardziej policzalne (jeśli zintegrujesz je ze statystykami np. od googla) - najlepiej widać na nich przełożenie wydatków na rezultaty

Co do cen to nie dowiesz się dopóki nie spróbujesz - w adwordsach sam ustalasz maksymalny poziom jaki jesteś w stanie płacić za kliknięcie. Jest on bardzo zależny od branży i od doboru słów. W mojej branży (średniokonkurencyjnej) za klik płacę między 1gr (głównie hasła wizerunkowe) a 1,50zł (średnio około 50gr za dobre hasło). U Ciebie kliki będą raczej drogie bo:
- masz dużo konkurencji bliskiej i dalekiej
- Twoi konkurenci (i ty również) masz zapewne wysokie marże na wyrobie co pozwala na płacenie dość wysokich kwot

Co do książek to chwilowo nie pomogę bo jestem po przeprowadzce do nowego mieszkania i jeszcze nie mam całej biblioteczki rozpakowanej ;-) Jeśli mnie pamięć nie myli to niezłe wprowadzenie i klika modeli matematycznych rozliczanie opłacalności widziałem w książce Tomka Frontczaka - ogólnie książka na 3+ ale warto ją przeczytać bo daje dobre podstawy.
+Quote Post

Posty w temacie
- thomson89   Reklama sklepu internetowego   6.09.2010, 22:50:32
- - bim2   Najlepszą reklamą jest allegro i zaufani klienci ...   6.09.2010, 23:04:06
- - thomson89   Tyle że Allegro niesie duże koszty. Lepiej jest te...   7.09.2010, 05:59:42
- - SHiP   Dlatego lepiej się nie ograniczać do allegro. Jeśl...   7.09.2010, 07:00:33
- - vokiel   Allegro wbrew pozorom jest bardzo tanie. W porówna...   7.09.2010, 07:30:56
- - webasek   CytatJednak wszystko to kosztuje. Ale bez nakładów...   7.09.2010, 08:11:31
- - Daiquiri   Zasadniczo pytanie to: jaki masz budżet? Jeżeli st...   7.09.2010, 08:20:53
- - Radarek   Możesz także skorzystać np. http://www.adtaily.pl/...   7.09.2010, 08:51:09
- - boddah85   Na początku zainwestowałbym w Google Adwords i zle...   7.09.2010, 12:31:17
- - athabus   Allegro = kupa dzieciaków + trochę sensownych klie...   7.09.2010, 15:05:18
|- - thomson89   Cytat(athabus @ 7.09.2010, 16:05:18 )...   7.09.2010, 15:23:29
- - Daiquiri   Cytat(thomson89 @ 7.09.2010, 16:23:29...   7.09.2010, 15:54:18
|- - thomson89   Cytat(Daiquiri @ 7.09.2010, 16:54:18 ...   7.09.2010, 15:56:53
- - zordon   ja bym spróbował na Twoim miejscu czegoś nowego: c...   7.09.2010, 15:55:16
- - Daiquiri   To zależy co rozumiesz przez tanie. Znam solidną (...   7.09.2010, 16:13:32
|- - thomson89   Cytat(Daiquiri @ 7.09.2010, 17:13:32 ...   7.09.2010, 16:18:47
- - athabus   Rozsądna kwota za pozycjonowanie to 1000zl/miesiąc...   7.09.2010, 16:33:27
- - vokiel   Cytat(thomson89 @ 7.09.2010, 16:23:29...   7.09.2010, 16:46:28
- - athabus   Ogólnie podpisuje się pod tym co pisze vokiel. Mo...   7.09.2010, 18:15:27
- - thomson89   Reasumując. Pozycjonowanie, choć drogie jest bardz...   7.09.2010, 19:40:48
- - athabus   Cytat(thomson89 @ 7.09.2010, 20:40:48...   8.09.2010, 08:49:51

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 05:48