![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taką sytuację... Mam plik, powiedzmy o nazwie test.cvs i chciałbym mieć do niego dostęp tylko za pośrednictwem strony www, tzn: w formularzu wpisuję sobie jakieś hasło, po wysłaniu formularza wpisane hasło porównywane jest z tym w bazie danych - jeśli jest ok - następuje przekierowanie do tego pliku i pojawia się okienko dialogowe do ściągnięcia pliku, jeśli nie - pojawia się komunikat, że hasło jest złe. Generalnie to już działa, tak jak to opisałem, problem w tym, że jeśli ktoś zna nazwę pliku i wpisze sobie domena.com/test.cvs w pasku adresu, to też mu się pojawi okienko do ściągnięcia pliku. Czy jest jakiś sposób, by zablokować bezpośredni dostęp (z pasku adresu) do pliku? .htaccess - dobrze kombinuję? Tylko jak? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Problem mam dość duży bo w Apache'u potrafię jedynie zrobić przyjazne linki i nic więcej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Myślałem jeszcze żeby ewentualnie zablokować dostęp do całego katalogu, w którym znajduje się plik za pomocą autoryzacji HTTP, tylko wtedy hasło musiałoby być w pliku .htpasswd, tak? A ja chce żeby było w bazie i już (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym te wszystkie pliki wrzucil w miejsce do ktorego apache nie ma dostepu(w sensie dostepu publicznego (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ), a dostep do nich zalatwilbym przez jakis skrypt pt "getfile.php?haslo=costam" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
plik getfile sprawdzalby czy haslo jest ok i jesli wszystko by gralo najpierw wysylalby odpowiedni header z mime, a pozniej wrzucal zawartosc pliku. cos w ten desen:
Ten post edytował yevaud 8.09.2010, 02:27:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 04:06 |