![]() |
![]() |
-mkdes- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam takie pytanko.
Kiedyś dla klienta robiłem stronę internetową. Projekt graficzny i kodowanie wykonałem ja, także grafikę, ogólnie wszystko. Mam na to fakturę. Po jakimś czasie klienta zaczęła obsługiwać inna firma. Nic więcej nie robią niż tylko aktualizują treści. Teraz zauważyłem, że ustawili w kodzie w meta tagach znacznik <meta name="copyright" wpisując dane swojej firmy. Wcześniej był też znacznik <meta name="Author" z moimi danymi - to go podmienili na nic nie znaczący tekst. Wiadomo, klient ma pełne prawa do strony, ale czy ta firma mogła wstawić swoje dane w pole Copyright. Nie wiem czy właściciel serwisu w ogóle o tym wie, podejrzewam że nie. Czy firma, która nie robiła tego serwisu może ustawić sobie do niej prawa? Już pomijam, że w ogóle to prawa ma tylko właściciel i to on jeśli już powinien moim zdaniem być wpisany w tym copyright. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Musiałbyś jeszcze dodawać informację o tym jak suma kontrolna płyty wygląda w tym przypadku. A co zrobisz jak klient zgubi płytę, a potem będzie przysięgać, że jej zawartość była inna? Fajnie, że Ty też masz kopię, ale co na to sąd? Czy uzna to za jakiś dowód? Chociaż to już trochę daleko idące gdybanie... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
Powiem tylko tyle, że mało śmieszny jest fakt, że twórca musi się zabezpieczać w każdy możliwy sposób - a nawet gdy to zrobi, może zostać wyrolowany i nic na to nie poradzi. Dlaczego? Bo się "nie opłaca". Szkoda nerwów, pieniędzy i czasu... @mkdes - jedyne co możesz zrobić to spróbować po dobroci. Może się "podzielą" miejscem w tagu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 12:49 |