![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie do osób, które stworzyły już wiele serwisów, na które użytkownik musi się zalogować. Co jest lepsze - przechowywanie w sesji loginu i hasła użytkownika i sprawdzanie ich poprawności po każdym wejściu na jakąkolwiek stronę serwisu (poprzez połączenie się z bazą) czy może lepiej po poprawnym zalogowaniu użytkownika ustawić jakąś zmienną "logowanie" na 1 i sprawdzanie jej wartości na każdej kolejnej stronie czy użytkownik jest zalogowany?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale za to trzymasz w sesji dwie zmienne tekstowe (login i hasło) zamiast jednego inta userID. Jeśłi user nie jest zalogowany, userID trzyma 0 lub jakiś inny ID zdefiniowany w bazie dla Gościa. Za każdym razem pytasz bazę czy login i hasło pasują... potem updatujesz tabelę "last-visit".. a tak tylko update ID pobranego z sesji...
Jakoś trzymanie hasła i loginu niezbyt mi się podoba. ok, czesciowo to jest racja, ale przypuscmy ze pracujesz nad projektem i otwierasz zrodla. kazdy widzi jak sie nazywa zmienna sesyjna (moze zajrzec w zrodla) napewno trafi sie hosting ktory bedzie obslugiwal nasz system (powiedzmy CMS) i bedzie mial wlaczone globale ? (mozna sobie przypomniec nazwe zmiennej i nadpisac sesje) tylko co do tego mam zastrzezenia, w reszcie sie zgadzam Ps. Reasumujac: Upublicznienie kodow zrodlowych spowoduje wyciek danych z systemu - Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej i Sportu Hanna Kuzińska To bylo juz dawno temu ale jeszcze mnie smieszy i na dodatek ma zwiazek z biezacym postem ;-D |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 03:50 |