Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [CodeIgniter]Generowanie $routes na podstawie danych z bazy
isso

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, tak jak w temacie ciekawi mnie jak zrobić coś takiego:

Powiedzmy, ze jest panel administratora, w którym można dodawać strony, ale nie są one nigdzie w menu, ani nic takiego i chcialbym, zeby link był generowany automatycznie - czyli np. są w bazie pola: title, link, text i teraz jak w administratorze ktos dodaje temat "jakiś ciekawy temat" to zamienia się on w polu link na "jakis-ciekawy-temat" - do tego momentu jest banalnie, ale pytanie jak teraz wrzucić to do $routes, żeby widział mi to na zasadzie http://example.com/jakis-ciekawy-temat ? (nie interesuje mnie rozwiazanie typu : /{ID}/{link} bo to trywialne jest)

Dzięki za odpowiedzi!
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
szok

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie w rutingu, bo to niema sensu. Za każdym razem musiał byś edytować plik routes.php.

Zrób sobie tak:
W bazie danych gdzie przechowujesz strony/artykuły pole "slug" np: na varchar(255) i w nim zapisuj tytuł bez polskich znaków itp, wywalając wszystko abyś miał swój link.
I wtedy w routingu ustawiasz:

$route['([a-zA-Z0-9/_-]+)'] = "page/index/$1";

I wtedy każde takie wywołanie ładować będzie kontroler pages, metoda index i parametr z twoim tytułem i w bazie danych szukasz po polu slug.

Tylko nie wiem jak szybkie się to okaże jak będziesz miał np: z kilka tysięcy artykułów, może być bardzo wolne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale Mysql powinien dać radę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.06.2026 - 13:14