Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL] Początkujący - problem z utworzeniem bazy danych, Zaprojektowanie relacyjnej bazy w MySQL
Setesh

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Mam następujący problem - dopiero uczę się MySQL'a i nie wiem jak zaprojektować relacyjną bazę danych (z prostą radzę sobie).

przykładowo :

Chcę w bazie umieścić użytkowników z następującymi danymi w tabeli :

Tablica User:
- Login char 30
- Hasło char 30
- E-Mail char 50
- UserID int AutoIncrement
- Samochody

Tablica Samochody : (tutaj myślałem o relacjach marka -> model jeden do wielu)
-- Model char 30
= Marka char 30

I tu zaczyna się mój problem...

O ile każdy użytkownik ma jeden email, jedno hasło i jeden login to samochodów może mieć 1 lub więcej (np 2 lub 3 - albo i 0).

Każdy samochód ma swoją markę i model ale ma też swoje parametry które nie wiem jak i gdzie usadowić - parametry takie jak np silnik i jego pojemność oraz czy jest to wersja Coupe, sedan czy inna samochodu - czy ma szyberdach itd

Nie mam pojęcia jak to stworzyć - możecie mi w tym pomóc ? Byłbym wdzięczny za pomoc. Obsługa bazy będzie w PHP.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
cojack

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Nie ma nie wiadomo ile paliw, możesz to zrobić na typie wyliczeniowym ENUM. I zamiast ID_paliwo w Model, zrobić typPaliwa. Ale tak też jest dobrze. Nie zapominaj też że modele można podzielić na jeszcze parę grup, np na typy silników, lata produkcji, typy nadwozia itd... Więc albo będziesz dodawał różnego rodzaju modele tej samej marki w tabeli Model, albo to jeszcze bardziej rozbijesz. Tutaj rób jak uważasz, w zależności jak to będziesz wykorzystywał.

@edit
acha w tabeli Model brakuje kolumny idMarki.

Ten post edytował cojack 31.08.2010, 17:53:16
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.09.2025 - 04:41