![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jako tako ogarniam temat funkcjonalnosci Apache, php itd. Natomiast jestem zielony jesli chodzi o wzgledy bezpieczenstwa, a z tego co wiem, ataki na Apache sie zdarzaja. Otoz: Czy zainstalowanie Apache na serwerze w firmie za firewallem + antywirus i inne zabezpieczenia, ktory mialby dzialac na zasadzie localhost - dostep do stron www mieliby tylko ludzie polaczeni z siecia firmy - czy takie rozwiazanie jest bezpieczne? Laczysz sie z siecia firmy, odpalasz stronke i jest. Nie masz polaczenia z siecia ale masz polaczenie z netem - wtedy polaczenia z apachem oczywiscie nie ma. Przykladowo, zamieszczenie mini aplikacji na Apachu, w ktorej ludzie wpisuja dane i przesylaja je przez maila dalej do administratora (juz nawet nie przez funkcje mail() php, ale na zasadzie generowania automatycznej wiadomosci w Outlooku i przeslaniu jej dalej przez uzytkownia)- czy to moze sie wiazac z jakims niebezpieczenstwem, atakiem, mozliwoscia przejecia danych? Sorry, jesli moje pytanko okaze sie trywialne. Za wszelki odpowiedzi dziekuje Pzdr Konrad |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Miales na mysli skorzystanie po prostu z serwera komercyjnego zamiast bawic sie we wlasny web serwer? No wlasnie takie rozwiazanie niestety odpada. Jako ze aplikacja ma dzialac w wewnetrznej firmowej sieci, to nie moze byc wystawiona nigdzie na zewnatrz, tylko musi siedziec w zamknietej sieci. nie, miałem na myśli postawienie z paczek(np repozytorium debiana) bez zabawy we własne ustawienia, kompilację itp ale skoro musisz to zabezpiecz wywołania tylko do sieci wewnętrznej w której adresację masz np w postaci 192.168.10.x albo do puli adresów IP należących do firmy - dla reszty rób deny i tyle Cytat Podsumowujac: takJezeli aplikacja postawiona na Apachu nie ma zadnych powiazan z php, a sam Apache jest "czysty" i nie ma zainstalowanych zadnych rozszerzen typu php, mySQL itd, to niebezpieczenstwo jak napisales jest znikome? Cytat Jezeli natomiast aplikacja dzialalaby na zasadzie przekazywania danych za posrednictwem php, to wtedy "dziurawy" skrypt php moglby byc zrodlem zagrozenia? dokładnie
Przykladowo prosty skrypt php na kilka wierszy z odczytywaniem i przekazywaniem danych dalej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 19:32 |