Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Skąd brać inspirację do nauki programowania?
k00ba

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Chciałbym się z Wami podzielić swoimi przemyśleniami na temat zdobywania wiedzy, nauki i inspiracji w życiu programisty. Wspólnie z Piotrem Duszyńskim właścicielem firmy DeSmart.com mówimy jak się uczyć i omawiamy temat inspiracji wewnętrznej i zewnętrznej.

Zobaczcie cały wywiad na [zmoderowane]

Inspiracja wewnętrzna polega na tym, że programista sa szuka sposobów skąd ma się dowiedzieć czegoś ciekawego, interesującego czy nowego.
Inspiracja zewnętrzna to inaczej mówiąc warunki stworzone przez firmę, która zachęca do poznawania nowych rzeczy i oderwania się od rutyny w fabryce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Jakie są Wasze inne sposoby codziennego zdobywania wiedzy o programowaniu?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Ja obecnie prowadzę działalność gospodarczą - nie jestem pracownikiem na etacie, chociaż wcześniej udało mi się takowy "etat" zaliczyć. Nie znam (przynajmniej osobiście) osób, które programują (w ramach pracy) co najmniej 14h dziennie 7 dni w tygodniu i pozostają przy tym kreatywne, mają przychylny stosunek do projektu nad którym pracują no i robią to efektywnie. Nie mylmy oczywiście obowiązku pracy z hobby.

Oczywiście, że chyba każdy pracodawca chętniej zapłaci więcej osobie, która samodzielnie (i z uśmiechem na twarzy) podnosi swoje kwalifikacje. Jednak daleka jestem od tego, aby w sposób pokątny wymuszać dodatkowe godziny pracy - bo programista musi zapoznać się z dokumentacją lub nową technologią, gdyż wymaga tego jego praca, ale po godzinach. Bo w pracy ma... pracować? Jeżeli chcę żeby ktoś się rozwijał podczas pracy - dają mu taką szansę poprzez chociażby wydłużenie terminu oddania projektu. To jest moim zdaniem sprawiedliwe rozwiązanie.

Szczerze powiedziawszy ciężko mi uwierzyć, że pracujesz 14h per każdy dzień w tygodniu. Chyba, że zupełnie inaczej rozumiemy termin praca. Wiesz, prosta kalkulacja 24h - 14h = 10h. Te 10h na spanie, zakupy, przygotowanie jedzenia no i samo jedzenie, czas spędzony w łazience (prysznic itd.) czy dokształcanie się (bo to przecież po pracy). Nie wspominam o czymś takim jak konieczność wypadu po ubrania od czasu do czasu czy zakup książki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .

Ach i jeszcze jedno: dla mnie cennym sposobem poszerzania wiedzy jest komunikacja z innymi, a najlepszy sposób na rozwiązywanie problemów to metoda "aha". Spieszę z wyjaśnieniami: zwykle podczas luźnej rozmowy na dany temat wpadają do głowy ciekawe pomysły, bywa, że nasz rozmówca mimowolnie je nam podsunie. Metoda "aha" polega zaś na tym, że zwykle przedstawiając swój problem od podstaw osobie postronnej - łapiemy się na tym, że przy końcu sami wpadamy na jego rozwiązanie ("aha!").

Ten post edytował Daiquiri 29.08.2010, 15:10:39
+Quote Post
k00ba

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(Daiquiri @ 29.08.2010, 16:07:13 ) *
Ja obecnie prowadzę działalność gospodarczą - nie jestem pracownikiem na etacie, chociaż wcześniej udało mi się takowy "etat" zaliczyć. Nie znam (przynajmniej osobiście) osób, które programują (w ramach pracy) co najmniej 14h dziennie 7 dni w tygodniu i pozostają przy tym kreatywne, mają przychylny stosunek do projektu nad którym pracują no i robią to efektywnie. Nie mylmy oczywiście obowiązku pracy z hobby.

Ja też mam własną działalność, działam jako konsultant/freelancer i nie zajmuje się kodowaniem ale zarządzaniem projektami, protypowaniem, pisaniem specyfikacji, emarketingiem i analizą danych - uff. Kiedyś przez wiele lat pracowałem jako programista i wspólnie z kolegą Dooshkiem pisałem serwisy internetowe po tzw godzinach. Byłem wtedy z.... jak pies czyli bardzo zmęczony (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Teraz pracuję tak że wstaje o 5:00 a kładę się spać o 22:00 no może troszkę po. Pracę kończę o 19-tej więc wychodzi jakoś te 14h. Oczywiście jem w miedzyczasie obiad, idę do wc czasami pogapię się w sufit czy mam spotkanie. A czasami poczytam coś co mnie interesuję. Więc nie wiem czy rzeczywiście można zaliczyć to do 14h pracy może lepiej powiedzieć o aktywności zawodowej.

Ja obecnie prowadzę działalność gospodarcz
Oczywiście, że chyba każdy pracodawca chętniej zapłaci więcej osobie, która samodzielnie (i z uśmiechem na twarzy) podnosi swoje kwalifikacje. Jednak daleka jestem od tego, aby w sposób pokątny wymuszać dodatkowe godziny pracy - bo programista musi zapoznać się z dokumentacją lub nową technologią, gdyż wymaga tego jego praca, ale po godzinach. Bo w pracy ma... pracować? Jeżeli chcę żeby ktoś się rozwijał podczas pracy - dają mu taką szansę poprzez chociażby wydłużenie terminu oddania projektu. To jest moim zdaniem sprawiedliwe rozwiązanie.

Mi chodziło o to że są osoby, które potrafią po pracy uczyć się i zdobywać wiedzę bo one tym i w ten sposób żyją. Ich jest oczywiście mniej niż reszty i tych ludzi łatwo rozpoznać i on nich się nie trzeba tak "martwić" czy "troszczyć" jak o innych, którym czasmi trzeba pomagać wiedzę zdobywać.

Ach i jeszcze jedno: dla mnie cennym sposobem poszerzania wiedzy jest komunikacja z innymi, a najlepszy sposób na rozwiązywanie problemów to metoda "aha". Spieszę z wyjaśnieniami: zwykle podczas luźnej rozmowy na dany temat wpadają do głowy ciekawe pomysły, bywa, że nasz rozmówca mimowolnie je nam podsunie. Metoda "aha" polega zaś na tym, że zwykle przedstawiając swój problem od podstaw osobie postronnej - łapiemy się na tym, że przy końcu sami wpadamy na jego rozwiązanie ("aha!").

Tak to jest dobra metoda! Prosta i skuteczna!
+Quote Post

Posty w temacie

Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 13:08