Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Skąd brać inspirację do nauki programowania?
k00ba

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Chciałbym się z Wami podzielić swoimi przemyśleniami na temat zdobywania wiedzy, nauki i inspiracji w życiu programisty. Wspólnie z Piotrem Duszyńskim właścicielem firmy DeSmart.com mówimy jak się uczyć i omawiamy temat inspiracji wewnętrznej i zewnętrznej.

Zobaczcie cały wywiad na [zmoderowane]

Inspiracja wewnętrzna polega na tym, że programista sa szuka sposobów skąd ma się dowiedzieć czegoś ciekawego, interesującego czy nowego.
Inspiracja zewnętrzna to inaczej mówiąc warunki stworzone przez firmę, która zachęca do poznawania nowych rzeczy i oderwania się od rutyny w fabryce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Jakie są Wasze inne sposoby codziennego zdobywania wiedzy o programowaniu?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
k00ba

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Hej

To nie jest reklama, takie filmy robię cały czas możesz je zobaczyć na http://www.youtube.com/k00bapl Sam wtedy zobaczysz że to żadna reklama. Poza tym można przecież treści podać w różny sposób, za pomocą tekstu, video lub audio. Zauważ że jeśli bym zadał tylko pytanie + może coś napisał to by było OK. Ja poprostu nie potrafię pisać ale potrafię mówić i dlatego wybrałem taką formę przekazu.

Poza tym piszą do mnie młodzi ludzie z pytaniami jak mają rozpocząć karierę programisty albo PM'a a ta seria jest po to żeby im pomóc dać jakąś wiedzę. A wpis na forum ma na celu zebranie większej liczby przykładów, żeby móc potem ja przedstawić innym i żeby wiedza się roznosiła wsród ludzi.

kuba (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat(wookieb @ 29.08.2010, 10:39:02 ) *
Czy nie sądzisz, że jest to reklama?
A jak jest to reklama to czy sądzisz, że akurat na tym forum jest ona dozwolona?

Ale niech już będzie. Wywiad to to nie jest ale niezgrabna, nieprzygotowania pogaducha.

A teraz hit niedokształcenia. Cytuję mnie więcej
"Głupie wpisanie mysql optymalizacja, można od razu znaleźć tematy dotyczące optymalizacji itd"
A więc zagłębmy się
- "Głupie wpisanie" - faktycznie jest to głupie
- "można od razu znaleźć tematu dotyczące optymalizcji" - gówno prawda, bo żeby optymalizować zapytanie to po
1) trzeba znać explain-a zapytania
2) trzeba znać silniki na jakich pracują tabele (tabele nie mają typów tylko silniki - to tak dla wiedzy)
3) musimy wiedzieć CO KONKRETNIE chcemy zoptymalizować (where, count, group by, order by). Oczywiście w sieci znajdzie się sporo przykładów na temat optymalizacji z serii... "unikać join-ów, założyć klucz" ale żaden z nich nie wyczerpie w pełni informacji na ten temat. Od tego są grube książki i (to też dla własnej wiedzy), są różne do różnych baz danych (optymalizacja zapytania w mysql nie musi oznaczać dobrego zoptymalizowania w Postgres-ie)

Co od inspiracji nie trzeba się dużo wypowiadać. Jeżeli dla kogoś programowanie jest pasją, naprawdę przyjemnym zajęciem to osoba sama znajdzie inspirację. Ale to już od sił psychiki zależy jak długo ją utrzyma.

Firma DeSmart - pomijając marną szatę graficzną i niekonsekwencję w jej tworzeniu to muszę przyznać, że niektóre prace mają fajne.
Ale to co w całym internecie mnie śmieszy to blogi i wpisy z serii "poczytaj mi mamo manual-a" oraz odkrywcze doznania olśnienie spowodowane brakami w swojej wiedzy. Każdy porządny (a także mniej porządny) programista przed przystąpieniem do realizacji zadania w jakiejś bibliotece, języku dokładnie zapozna się z dokumentacją. I dla takiej osoby wpisy z serii "różnice pomiędzy include a include_once" są poniżej pewnego poziomu. Gdybym miał kolegę, który szuka pracy zdecydowanie nie poleciłbym mu firmy DeSmart.

Napiszę jak to wygląda z mojego punktu widzenia/doświadczenia:

* pogaducha nie wywiad - pewnie można tak powiedzieć taką mam formę prezentowania, jest ona oczywiście ograniczona czasem do 10 min co ma swoje plusy i minusy
* mam też taką formę mówienia i jedym to może odpowiadać a innym nie ale taki po prostu jestem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
* jeśli chodzi o przykłady to miały one pokazać gdzie zacząć szukać czyli taka gra wstępna przy szukaniu
* jeśli chodzi o to że przykłady są banalne i cały temat jest banalny - hmm można tak powiedzieć ale to zależy od punktu widzenia. Jeśli jesteś osobą o której mówiliśmy że ma świadomość swojego celu, że zdobywa wiedzę ciągle i ciągle sie uczy to z Twojego punktu widzenia masz rację, w tym sensie, że Ty tak robisz i jest to dla Ciebie naturalne. Wtedy jesteś w mniejszości. Większość to ludzi, którzy pracują, uczą się ale po pracy jest czas do odpoczywania/rodziny/znajomych i wtedy dla nich ciągłe zdobywanie wiedzy nie jest normą. Wielokrotnie spotykałem się z takimi osobami podczas rozmów rekrutacyjnych w różnych firmach IT.
* jeśli miałbym coś powiedzieć o szacie graficznej firmy DeSmart to się zgadzam że jest stara i nie fajna ale po szacie graficznej trudno ocenić atmosferę i relację w firmie. Ale jeśli byś chciał to daj znać chce zorganizować webinarium na temat zdobywania wiedzy wtedy będziesz mógł Piotrowi zadać pytania i wtedy będziesz wiedział czy może to być fajna firma.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 14:06