Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Napisałem skrypt na zlecenie, czy mogę go przy okazji sprzedać innemu, dylemat prawno-moralny
-mkdes-

Goście

Powiedzmy, że zgłosił się do mnie klient, któremu napisałem fajne oprogramowanie realizujące jego cele biznesowe. Oprogramowanie jest pierwsze na rynku, nikt czegoś takiego do tej pory nie zrobił. Jest wiele innych firm, które mogłyby chcieć korzystać z takiego oprogramowania.
Prawa majątkowe zostały przekazane zleceniodawcy. Ale ten korzysta z tego oprogramowania tylko na własny użytek.
Mam taki plan aby sprzedawać to oprogramowanie innym firmom. Czy to zgodne z prawem, czy nie naruszam dóbr klienta, który w końcu zapłacił za napisanie tego softu?
Moralnie jest dylemat, czy korzystanie jakby przy okazji jest do końca uczciwe.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Kocurro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Pozwolę sobie przypomnieć to co pisałem w innych wątkach:

Masz dwa rodzaje praw:
1) prawo autorskie - mówiące o tym, że Ty jesteś autorem i masz prawo tym się chwalić, jest to prawo niezbywalne
2) autorskie prawo majątkowe - prawo do rozporządzania własnością intelektualną, jest to prawo zbywalne. Może je przenieść (za pomocą np. umowy kupna-sprzedaży) ale wtedy je tracisz i już nie możesz rozporządzać danym tworem. Możesz także nie przenosić wprost autorskiego prawa majątkowego ale udzielić licencji, nawet licencji pozwalających na dalszą dystrybucję i rozwój oprogramowania z prawem do rozporządzania nim.

Ogólnie to jaką umowę podpisałeś mówi o tym co zrobiłeś. W umowie może nie być wprost sformułowane, że przenosisz majątkowe prawa autorskie ale jeśli jej sformułowanie pozwala przyjąć, że to zrobiłeś to uznaje się, że je przeniosłeś. Ale to już rozstrzyga sąd a jak wiadomo niezawisłość sądu sprawia, że mogą w każdą stronę rozstrzygnąć.

Przy braku umowy na papierze przyjmuje się umowę ustną a wtedy o wiele ciężej jest Ci udowodnić, że nie przeniosłeś praw autorskich. Jeśli nie masz umowy może Cię ratować faktura za dany twór - sformułowanie na fakturze "Za usługę informatyczną zgodną z umową ustną z dnia ...." pozwala skutecznie określić, że wykonywałeś usługę a nie przekazałeś pełnie praw majątkowych.

mkdes w Twoim wypadku nawet jeśli nie przekazałeś praw majątkowych zleceniodawcy to i tak mógłbyś być zablokowany tym, że robiłeś dla niego zlecenie korzystając z jego wiedzy i know-how a co za tym idzie sprzedając komuś innemu naraziłeś zleceniodawcę na straty finansowe poprzez zdradzenie jego tajemnic biznesowych za co może Cię oskarżyć. Bez umów na papierze ciężko określić jak się sprawa rozwinie - wszystko zależy od tego jak dobrze wykaże zleceniodawca, że bez jego wiedzy i know-how nie byłbyś w stanie opracować danego oprogramowania w formie i kształcie w jakim to zrobiłeś.

Ogólnie - jeśli nie masz umowy, możesz umoczyć. Jeśli masz umowę z przeniesieniem praw majątkowych - umoczysz na pewno. Jeśli masz umowę licencyjną - nic Ci nie będzie. Jeśli wystawiłeś fakturę tak jak pisałem - masz duże szanse nie umoczyć.

Aha - za złamanie praw majątkowych stracisz niewiele ale za wykorzystanie majątku zleceniodawcy (w tym wypadku wiedzy i know-how) powierzonego Ci w celu wykonania zlecenia możesz umoczyć o wiele wiele bardziej. Kwoty odszkodowania mogą być olbrzymie a jeśli doprowadzi to do jego strat - będziesz musiał je pokryć.

A właśnie w poprzednich postach nie pisałem o aspekcie wykorzystania wiedzy i know-how zleceniodawcy (ponieważ wtedy jeszcze nie byłem świadom jak to wygląda)

mkdes: Z Twojego opisu wygląda, że nie masz prawa tego sprzedawać. Nawet napisanie softu od nowa działającego identycznie może być dla Ciebie ryzykowne. Nie znam treści umowy jaką podpisałeś ze zleceniodawcą więc dokładnie nie powiem Ci co może grozić, ale stanowczo odradzam tego typu ryzykowanie. Jeśli bardzo jednak chcesz to udaj się do radcy prawnego obeznanego w tej dziedzinie i jego dokładnie wypytaj.

@Pilsener: sam korzystaj ze swoich rad a nim się obejrzysz będziesz zmuszony korzystać z usług pomocy społecznej bo ktoś kogo tak wykiwasz zniszczy Cię w sądzie.

--- edit ---

mkdes: może lepiej poproś o skasowanie tego tematu - masz firmę a tego typu pytania na forum znacznie zmniejszają Twoją uczciwość i prawdomówność w oczach potencjalnych klientów

Ten post edytował Kocurro 27.08.2010, 11:34:35
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie
- mkdes   Napisałem skrypt na zlecenie, czy mogę go przy okazji sprzedać innemu   27.08.2010, 06:57:34
- - vokiel   Zależy jak napisałeś umowę. Jeśli przekazałeś wszy...   27.08.2010, 07:08:51
- - SHiP   Jeśli przekazałeś prawa majątkowe to znaczy, że ju...   27.08.2010, 07:11:45
- - sweter   Z punktu widzenia prawnego to tak, bo masz prawa a...   27.08.2010, 07:12:39
- - SHiP   @sweter: tak ale prawa autorskie nic nie dają ^.^ ...   27.08.2010, 07:22:41
- - Cysiaczek   @mkdes - musisz napisać program od nowa. Dodaj coś...   27.08.2010, 07:25:26
- - sweter   CytatW skrócie, pisząc oprogramowanie masz: prawo ...   27.08.2010, 07:41:29
- - nospor   CytatMówiłem, że prawnikiem nie jestemChłopaki co ...   27.08.2010, 07:46:16
- - Pilsener   CytatAle ten korzysta z tego oprogramowania tylko ...   27.08.2010, 07:47:56
- - Kocurro   Pozwolę sobie przypomnieć to co pisałem w innych w...   27.08.2010, 11:15:05
- - Cysiaczek   @Kocurro - jeśli zleceniodawca nie zadbał o to, ab...   27.08.2010, 11:55:45
- - Kocurro   Wtedy sąd to rozstrzyga - ogólnie tajemnicą jest c...   27.08.2010, 12:03:18
- - vokiel   Cytat(Kocurro @ 27.08.2010, 13:03:18 ...   27.08.2010, 13:21:04
- - mkdes   Wiadomo, nikt nikogo nie chce kiwać. @kocurro - ta...   27.08.2010, 13:22:30
- - vokiel   Cytat(mkdes @ 27.08.2010, 14:22:30 ) ...   27.08.2010, 14:45:05
- - cojack   Następnym razem w kod źródłowy wstaw notkę o licen...   27.08.2010, 23:08:03
- - Kocurro   @vokiel: Umowę na sprzedaż oprogramowania jak i um...   31.08.2010, 08:30:44
- - yevaud   czy moglaby jakas dobra dusza wrzucic tutaj, albo ...   5.09.2010, 21:44:48

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 08:40