![]() |
![]() |
-mkdes- |
![]()
|
Goście ![]() |
Powiedzmy, że zgłosił się do mnie klient, któremu napisałem fajne oprogramowanie realizujące jego cele biznesowe. Oprogramowanie jest pierwsze na rynku, nikt czegoś takiego do tej pory nie zrobił. Jest wiele innych firm, które mogłyby chcieć korzystać z takiego oprogramowania.
Prawa majątkowe zostały przekazane zleceniodawcy. Ale ten korzysta z tego oprogramowania tylko na własny użytek. Mam taki plan aby sprzedawać to oprogramowanie innym firmom. Czy to zgodne z prawem, czy nie naruszam dóbr klienta, który w końcu zapłacił za napisanie tego softu? Moralnie jest dylemat, czy korzystanie jakby przy okazji jest do końca uczciwe. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@sweter: tak ale prawa autorskie nic nie dają ^.^ Może jakieś sprawy cywilne można wystosować w oparciu o nie, ale nie jestem tego tak bardzo pewien. Był gdzieś bardzo podobny temat. Jak ktoś znajdzie niech rzuci link bo pisanie dziesiąty o tym samym jest troszkę nudne (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) .
W skrócie, pisząc oprogramowanie masz: prawo autorskie - niezbywalne, nie da się odsprzedać czy coś. Zostaje Ci to do końca życia. Możesz się pochwalić, że daną rzecz Ty pisałeś. Jak ktoś powie, że jest inaczej to możesz się z nim sądzić o jakieś "zniesławienie" czy coś prawo majątkowe - pozwala na obracanie produktem, sprzedaż, wypożyczanie etc. To można sprzedać I teraz albo sprzedasz komuś prawa majątkowe albo napiszesz własną licencję(tak jak to jest np. z windowsem), albo rozdasz za darmo Ten post edytował SHiP 27.08.2010, 07:23:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 23:34 |