![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam chciałem się dowiedzieć jak zablokować dostęp do pliku nie zalogowanemu userowi
np . jeśli mam fotki www.xxx.pl/fotki/1.png i jeśli jest zalogowany to mam pobierz ale jeśli niezalogowany pozna ścieżke do pliku (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Jak to mogę wykonać (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej można "utajnić" katalog za pomocą podstawowej metody uwierzytelniania i do tego katalogu wrzucić plik. Potrzebny jest w tym celu plik .htaccess i drugi plik z hasłami. Plik .htaccess wstawiasz do katalogu, którego uwierzytelnianie ma dotyczyć. Plik z hasłami powinien znajdować sie poza drzewem katalogów, aby nie było do niego dostepu przez www, a w pliku .htaccess musi być zapisana derektywa AuthUserFile wskazująca gdzie ten plik z hasłami sie znajduje.
Jeśli userów jest dużo, to lepiej skorzystac z bazy danych, niz z pliku haseł. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 03:49 |