![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Potrzebuje napisać newslettera do swojego CMSu, mam tylko pewne pytania związane z pewnymi rozwiązaniami. Zakładając że CMs będzie skupiał dużą ilość użytkowników nie mogę wysłać mailem tego newslettera za jednym zamachem bo: 1) pewnie mi zbanują maila za spam 2) pewnie się zwiesi strona. Nie chce rozsyłać spamu itp, newsletter jest dla ludzi którzy zgadzają się go otrzymywać. No ale do rzeczy Jak rozwiązalibyście ten problem? Nie chodzi mi o próbki kodu itp, tylko czysto algorytmiczne posunięcia. Z góry dziękuje Pozdrawiam P.S Wesołych świąt (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skąd wiesz które są niepoprawne? Robię prostą weryfikację wyrażeniami regularnymi +sprawdzanie checkdnsrr Skąd mogą się wziąć nieudane? Timeout skryptu? Jeżeli ustawię na 100 e-maili w jednej paczce to może nie zmieścić się w 1 minucie? Wysyłam maile przy pomocy PHPMailer, i jest tam funkcja IsError(), dzięki której można sprawdzić co się stało, że się nie wysłało. Jest np błąd: "Błąd SMTP: Następujący odbiorcy są nieprawidłowi:" i tu lista nieprawidłowych adresów. W zależności od rodzaju błędu - albo oznaczam maila jako niepoprawny albo dodaję mu +1 do prób wysłania, i później przy następnej pętli ponawiam próbę wysłania. Czy UPDATE (info o poprawnym wysłaniu) robisz w pętli podczas wysyłania czy dopiero na końcu pętli w jednym zapytaniu? Na koniec pętli, te adresy, na które wysyłanie nie zwróciło błędu uznaję za wysłane. Miałem jeszcze pomysł dodać logowanie na pocztę i sprawdzanie zwrotów (czasem mail się wyśle, a nie dotrze - serwer odbije). Tylko nie chciało mi się już w to bawić. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 23:07 |