![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Potrzebuje napisać newslettera do swojego CMSu, mam tylko pewne pytania związane z pewnymi rozwiązaniami. Zakładając że CMs będzie skupiał dużą ilość użytkowników nie mogę wysłać mailem tego newslettera za jednym zamachem bo: 1) pewnie mi zbanują maila za spam 2) pewnie się zwiesi strona. Nie chce rozsyłać spamu itp, newsletter jest dla ludzi którzy zgadzają się go otrzymywać. No ale do rzeczy Jak rozwiązalibyście ten problem? Nie chodzi mi o próbki kodu itp, tylko czysto algorytmiczne posunięcia. Z góry dziękuje Pozdrawiam P.S Wesołych świąt (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja pisząc system do mailingu dodałem mu opcję on/off, dzięki temu na początku cron sprawdza czy mailing jest włączony, jeśli nie to nic nie robi. Jak dział marketingu doda mailing to włączamy system i cron już wie, że ma pobrać maile, wysłać, nieudane wysyłanie ponowić, niepoprawne adresy e-mail oznaczyć do weryfikacji. Wysyła, aż cały mailing się wyśle. Jak mailing się wyśle (i nie ma już nic do wysłania) to system się sam wyłącza.
Co prawda wywołanie crona pozostaje, ale pierwszy if go wyłącza, więc raczej nie obciąża to serwera. Idąc dalej tym tropem, można w ogóle dodać opcję usuwania wpisu z crontaba i dodawania nowego po dodaniu mailingu. Dzięki temu, jak nie ma nic do wysłania, to cron nie będzie się uruchamiał żeby sprawdzić czy coś jest czy nie. Na home.pl crona uruchamia się dodając plik cron_interwal.php, zatem usuwanie zadania z crona to po prostu usunięcie pliku |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 14:08 |