![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam lamerski problem i chyba zmęczenie materiału daje się we znaki albo sam nie wiem co (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Mam formularz do którego dołączony jest kalendarz. Klikam w kalendarz i w inpucie tekstowym pojawia się wskazana w kalendarzu data w formacie yyyy-mm-dd. Następnie przy użyciu $_Post wyciągam dane z formularza i wrzucam je do zapytania które wysyła je do bazy danych. Problemem jest właśnie pole Data w bazie danych. Typ pola - Date. zamiast pobranej z inputa wartości wrzuca mi "0000-00-00". Już zgłupiałem dlaczego. Nie mam pojęcia o czym zapomniałem. Głowa mnie boli bo 4 dzień z rzędu siedzę w php (ogólnie nad projektem nie nad tym problemem) i zaciąłem się na takim czymś...
dla porządku : nieszczęsny input:
formularz (w sumie chyba starczy tyle żeby pokaząc ze jest $_POST:
wyciągam więc dane z formularza:
no i.... co dalej? echem wyrzygałem na ekran czy poprawnie pobrane są dane i jest ok. dane z formularza są jak najbardziej prawidłowe ale juz do sql nie zapisuje się poprawna data tylko wspomniane 0000-00-00 dorzuce jeszcze:
pozostałe pola są nieistotne więc je pomijam. mam jeszcze pytanie - czy nie lepiej zamiast dwóch pól z datą i godziną używać jednego pola typu datetime? i jeśli tak - jak pobrać dane z dwóch inputów i wysłać je poprawnie do bazy danych bo próbowałem też w taki sposób i też mam z tym problemy. z góry dziękuję za wszelką konstruktywną dyskusję i porady/ wskazówki/pomoc w rozwiązaniu problemu Ten post edytował Darkstorm 21.08.2010, 19:46:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o kurde... rzeczywiście. jak ja tego nie zauważyłem to nie mam pojęcia (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif)
widocznie zmęczenie materiału dało się we znaki bo takie niedopatrzenia raczej mi się nie zdarzają. dzięki za spostrzegawczość. chyba zrobię dzień przerwy bo zamiast iść do przodu to zacinam się na głupich błędach |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 22:19 |