Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]mysql i mysqli, Połączenie z bazą
set4812

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W odzielnym pliku mam zapis połączenia z bazą danych za pomocą mysql dołączony do głównego pliku. W innym pliku mam stworzona klasę którą teraz dołączam do głównego pliku także. Słyszałem że mysqli jest efektywniejsze a mi nie działa połączenie z bazą danych w klasie na mysqli a na mysql działa bez zastrzeżeń. Proszę aby ktoś mi wytłumaczył jak rozwiązać problem z połączeniem za pomocą mysqli oraz czy jest ogromna różnica miedzy mysql a mysqli.
Dziękuje pozdrawiam set4812
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

Można, ale osobiście nie używałbym ich. Zauważ, że połączenie stałe "rezerwuje slot" połączenia z bazą i nikt inny nie może go użyć. Jest to ryzykowne, ponieważ do czasu aż baza nie dostanie go z powrotem liczba takich połączeń jest zredukowana o jedno. Jeśli osiągnie ona limit - nikt nie będzie mógł połączyć z bazą, a wtedy Twoja strona leży i kwiczy. Liczba takich połączeń ma swój limit na serwerze i różnie to bywa w zależności od wydajności. Zazwyczaj jest to kilkaset i wydaje się dużo, ale zauważ, że userzy potrafią na stronie siedzieć długo bez jakiejkolwiek interakcji. A połączenie trwa i jest blokowane do użytku innych. Trochę userów się zaloguje a liczba dostępnych połączeń się znacznie zredukuje. Zamiast 150, będziesz miał przykładowo 80. Czyli wszyscy niezalogowani mają do dyspozycji nie 150, ale jedynie 80 slotów do bazy. Między siebie. To wydłuża czas oczekiwania na dane, bo zapytania są kolejkowane dla nich i dostają wyniki zapytań gdy tylko baza zdoła. Tak więc takie połączenia powinni mieć najwyżej Ci, których obecność na stronie jest obowiązkowa i muszą oni mieć zawsze z nią kontakt - admini, moderatorzy. Poza tym czy koszt połączenia jest taki naprawdę istotny? Koszt połączenia w zasadzie nie gra roli aż takiej w porównaniu do czasu działania całego skryptu.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 14:13