Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript]Powiadomienie użytkownika o jakiejś akcji
Mlodycompany

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Witam. Męczy mnie ostatnio jedna rzecz. Chodzi mi o powiadomienia takie np. jak są na facebook np. jak znajomy doda komentarz do mojego zdjęcia. Wyskakuje okienko z tą informacją. Wszystko jest bez przeładowania. Pomyślałem trochę i doszedłem do wniosku że można zrobić tabele w mysqlu i jak ktoś wykona odpowiednią akcje to dodaje się powiadomienie i odpalić skrypt w js który by sprawdzał co np. 2 sekundy czy są jakieś nowe i zależnie od wyniku wyświetlał na stronie. Ale gdy 1000 ludzi odpali taki skrypt to zrobi się kombajn i obciąży serwer. Macie jakiś inny pomysł jak to zrobić(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
#luq

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(Mlodycompany @ 20.08.2010, 10:53:01 ) *
doszedłem do wniosku, że jak więcej osób ma otwarty ten czat to u jednej osoby powiadomienie wyskakuje i się odrazu z bazy usuwa i w tym momencie nie jest już dostępne dla reszty

No bo nie możesz usuwać tych danych zaraz po odebraniu przez któregoś z rozmówców. Musisz przetrzymywać te dane do określonego momenty czasowego (nie starsze niż 1dzień) lub ilościowego (1000 ostatnich rekordów). Wyobraź sobie przypadek, że 3 rozmawia 5min i po tym czasie dołącza się 4 osoba, powinna ona widzieć ten tekst z przed 5min. prawda?

Co do rozwiązania, ostatnio pokazano mi takie cudo jak Ajax Push Engine stosujący model komunikacji Comet. Szczerze to jeszcze nie miałem czasu się tym pobawić, ale chyba najlepiej na jego podstawie pisać takie rozwiązania. TU jest jakiś post na temat APE (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 15:08