![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 3 Dołączył: 13.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W odzielnym pliku mam zapis połączenia z bazą danych za pomocą mysql dołączony do głównego pliku. W innym pliku mam stworzona klasę którą teraz dołączam do głównego pliku także. Słyszałem że mysqli jest efektywniejsze a mi nie działa połączenie z bazą danych w klasie na mysqli a na mysql działa bez zastrzeżeń. Proszę aby ktoś mi wytłumaczył jak rozwiązać problem z połączeniem za pomocą mysqli oraz czy jest ogromna różnica miedzy mysql a mysqli.
Dziękuje pozdrawiam set4812 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
W takim wypadku wszystko od "$row = $res->fetch_assoc()" włacznie - jest zbędne (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Napisałem tamten PS, by user niepotrzebnie nie uczył się złych praktyk, gdzie niesprawdzone dane są pchane w głąb skryptu, a potem lecą ostrzeżenia i błędy, których on nie rozumie, bo "tak mi na forum pokazali i tak powinno być dobrze". Jeśli już podajemy kod, to zaznaczmy, że nie jest on uzupełniony o walidację danych by go nie rozwlekać, lub ograniczmy go do naprawdę niezbędnego fragmentu. Ogólnie jednak przykład bez wspomnianego końca jest dobry, bo pokazuje podwójne wykorzystanie $db (sprawdzenie błędu połączenia i wykonanie zapytania). Można by jedynie już tylko zrobić klasę połączenia i pokazać jak to we wzorcu MVP wygląda, gdzie jest faktyczne użycie $this->db przy konstruktorze choćby.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 19:42 |