Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]mysql i mysqli, Połączenie z bazą
set4812

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W odzielnym pliku mam zapis połączenia z bazą danych za pomocą mysql dołączony do głównego pliku. W innym pliku mam stworzona klasę którą teraz dołączam do głównego pliku także. Słyszałem że mysqli jest efektywniejsze a mi nie działa połączenie z bazą danych w klasie na mysqli a na mysql działa bez zastrzeżeń. Proszę aby ktoś mi wytłumaczył jak rozwiązać problem z połączeniem za pomocą mysqli oraz czy jest ogromna różnica miedzy mysql a mysqli.
Dziękuje pozdrawiam set4812
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
kilas88

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

O tym jak posługiwać się mysqli znajdziesz w manualu, http://php.net/manual/en/book.mysqli.php

Cytat(set4812 @ 20.08.2010, 01:26:20 ) *
Tego przepisania $this->db = $db; oraz w konstruktorze mysqli $db

Tworzysz klasę na wzór wzorca Singleton, tzn. tylko raz wywołujesz połączenie z bazą danych (ponieważ koszt połączenia z bazą jest wysoki, mówiąc najogólniej). We właściwości db przetrzymujesz 'uchwyt' do bazy danych, czyli otwarte połączenie, po to, aby nie musieć za każdym razem wywoływać nowego połączenia (co jak wspomniałem, jest kosztowne dla serwera). To by było tyle z całej logiki, reszte doczytasz w manualu lub stu innych miejscach (jak i znajdziesz gotowe klasy do obsługi bazy danych).
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 07:03