![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pracuję nad pewnym serwisem internetowym (niestety nie wolno mi podawać nazwy ani adresu), który zaczyna już dość mocno zwalniać. W chwili obecnej problem stanowią dwie tabele: - tabela produktów - MyISAM, ponad 700 tyś rekordów, ponad 180 MB. - tabela ofert do produktów - MyISAM, ponad 1 125 000 rekordów, ponad 230 MB. Do rzeczy - problem stanowi już samo przeglądanie produktów.
Cytat 20 rows in set (9.70 sec) Bez SQL_CALC_FOUND_ROWS: Cytat 20 rows in set (6.63 sec) To samo zapytanie, ale bez wyciągania danych - zamiast tego COUNT(*): Cytat 20 rows in set (6.71 sec) Teraz wracając do początku: Bez "`u`.`aktywny`=1": Cytat 20 rows in set (1.86 sec) Bez "`u`.`aktywny`=1" oraz bez "ORDER BY `p`.`name` ASC": Cytat 20 rows in set (1.16 sec) Bez "`u`.`aktywny`=1" oraz bez "`o`.`cena` BETWEEN 1 AND 99999" oraz bez "ORDER BY `p`.`name` ASC": Cytat 20 rows in set (1.07 sec) Ostatnie zapytanie, ale bez SQL_CALC_FOUND_ROWS: Cytat 20 rows in set (0.00 sec) Serwis stoi na serwerze dedykowanym... Jak przyspieszyć to zapytanie? Nie mogę zrezygnować z tych warunków WHERE, ale może da radę jakoś inaczej zapytanie skonstruować? Przejście na InnoDB pomoże czy rozwiązania trzeba szukać gdzie indziej? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdybym projektował ten serwis od początku to tak właśnie bym zrobił bo upraszcza to również eksport danej tabeli, czy jej przywracanie.
W sumie najwięcej kolumn (39, większość to VARCHAR) jest w tabeli userów, tabele produktów i ofert akurat nie mają ich dużo. Niestety musiałbym napisać skrypt, który to wszystko rozdzieli, a potem zatrzymać serwis na czas wszystkich operacji. A nie chcę robić tego wszystkiego jeśli nie mam gwarancji, że to da cokolwiek. Tym bardziej, że dopiero przenieśliśmy się na dedyka, co zajęło masę czasu. Myślisz, że na pewno się opłaci? W sumie i tak musiałbym poczekać z tym do poniedziałku, aż wróci drugi programista. Do tego czasu szukam różnych, alternatywnych rozwiązań. EDIT: To wyżej było do erixa, spóźniłem się z postem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) wookieb - zaraz zapodam. Ten post edytował Walian 17.08.2010, 12:09:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:45 |