![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zastanawiam się, jaki stworzyć układ tabel, aby w miarę działał serwis. Temat na razie nie ważny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Więc co mam teraz: * tabelę rejestracja, w której mam osoby, które się rejestrują * tabelę dane (tyle będzie wierszy ile użytkowników) - tam są przechowywane dane I teraz dla każdego użytkownika tworzę nową tabelę, która jest nazwana jego nr ID (losowo wybierany z puli przy rejestracji) do której dodaję nr innego użytkownika tak jakby dodanie do przyjaciół A jak chcę aby działało: Mam jedną tabelę z danymi i chcę, aby użytkownik mógł dodawać innych do znajomych. Tylko teraz czy lepiej jest zrobić jak ja napisałem, czyli dla użytkownika o nr 12345 sprawdź tabelę o nazwie 12345 i stamtąd pobrać ID przyjaciół i zrobić select * from dane where id=id_przyjaciela i wyświetlać ? Czy może zrobić olbrzymią tabelę i tam trzymać przyjaciół? Ten post edytował IceManSpy 17.08.2010, 09:45:06 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Lepiej jedną dużą. W razie naprawdę ogromu userów zawsze możesz ją partycjonować ale dobrze przemyślany skrypt będzie widział dwukierunkowo. Po akceptacji zaproszenia do znajomych będzie widział, że A jest przyjacielem B niezależnie czy zaproszenie wysyłał A czy B. I zajmie to tylko jeden rekord w jednej tabeli, a nie po jednym rekordzie w dwóch (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Tylko mnożysz dwukrotnie liczbę wierszy i wprowadzasz ogrom tabel niepotrzebnie.
Ja tak przykładowo rozwiązałem sprawę sąsiedztwa miast. Jeśli kilka miast pokazuje, że jest sąsiadem Warszawy, to Warszawa pokazuje ich jako swoich sąsiadów, choć jednocześnie żadne z miast nie widzi samych sąsiadów Warszawy bezpośrednio, bo nie uznało tych innych miast za swoje sąsiedztwo (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 20:34 |