Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> MVC + $_POST, piekło?
IMP

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Temat pewnie nadmiernie eksploatowany jednak nie potrafię znaleźć solucji. Jak jeszcze przykłady obsługi $_GET znalazłem tak nie jestem w stanie ani sobie wyobrazić ani znaleźć takich przykładów dla $_POST. Chciałbym żebyście mnie nakierowali bo zwątpiłem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Aby nie odbiec zabardzo od idei MVC action w formularzu powinien wskazywać na index.php. Tylko co dalej? Jak kontroler ma odebrać dane i wybrać odpowiedni widok? Jak to estetycznie połączyć w całość?

Pozdrawiam

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Luneth

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Było: Temat: MVC formularz, filtracja, walidacja, autoryzacja...
Action wskazuje na index.php/nazwamodułu no i w tym module, najczęściej w konstruktorze kontrolera zachodzi sprawdzenie czy otrzymano żądanie POST, jak otrzymano to kontroler zleca wykonanie akcji i na koniec robi przekierowanie, zakładając że np coś dodajesz do bazy (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

1. Zostaje wysłane żądanie POST.
2. Kontroler bierze sobie widok (tworzy zmienną wskazującą na jego instancję, albo sobie rozszerza klasę widoku, jak kto woli i planuje rozbudowywać cały system, wzorce są wszelakie)
3. Kontroler kojarzy model z widokiem (przekazując mu instancję wybranego modelu)
4. W konstruktorze określono, że user wysłał żądanie POST; zostaje wykonana filtracja/walidacją wysłanych danych, jeśli wszystko poszło ok - kontroler uruchamia daną akcję
5. Zakładając, że akcja została wykonana bez wyrzucenia żadnego wyjątku, kontroler robi przekierowanie.

W modelu zapytania do bazy, zwrócenie gotowych tablic, w widoku kod formularza, cały html no i oczywiście zakładając, że widok jest samoświadomy - pobranie danych z modelu i wsadzenie pól w kod html.

Voila. Jeśli źle to proszę mnie poprawić (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) (jakieś kwiatki, braki składni wybaczcie - późno już... (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) )

Ten post edytował Luneth 15.08.2010, 01:50:03
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 17:46