Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jakie rozwiązanie będzie najlepsze - GD, czy SVG?
sweter

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
na swojej stronie pod obrazkami chcę zastosować modne ostatnio rozmazane odbicie (mniej więcej takie coś).
Wpadły mi do głowy dwa rozwiązania:
1. GD
Po wrzuceniu pliku na serwer zostanie utworzony drugi plik z odbiciem.
2. SVG
Przy wyświetlaniu każdy obrazek będzie miał tworzone odbicie za pomocą JS+SVG.

Co Wy radzicie? Jakie rozwiązanie będzie najodpowiedniejsze?
Czy wybierając 1. nie obciążę za bardzo serwera (najbardziej obawiam się wykorzystania procesora podczas rozmywania)?
A czy wybierając 2. nie obciążę za bardzo komputera użytkownika (na próbę utworzyłem 8 obrazków z rozmyciem w Inkscapie i przy przewijaniu obraz mocno skacze - na www też to będzie?)?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
#luq

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Oczywiście rozwiązanie z JS to jest w ogóle jakaś pomyłka, każdy user odwiedzając każdorazowo tą stronę będzie przekształcał obrazek (bo obrazków z canvas chyba nie da się zapisać do cache`a przeglądarki). Rozwiązuj to po stronie serwera przy zapisie obrazka. Co do obciążenia procesora to bez przesady to nie są nie wiadomo jakie obliczenia, ja mam skrypt który dodaje do dość dużych zdjęć liniuszek z każdego boku, żeby było można było ustalić wielkość poszczególnych elementów zdjęcia + na dole opis zdjęcia i działa to bez jakichkolwiek zastrzeżeń wydajnościowych.

Co do rozwiązania to jeśli czujesz się na siłach to zawszę możesz dopisać metodę do mojej klasy opartej o GD. Niestety nie miałem styczności z ImageMagick więc na temat jego wyższości nie mogę nic powiedzieć (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 00:34