![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio przeprowadzaliśmy w firmie rekrutację do pracy dodatkowej (wieczorami) na proste stanowisko fizyczne. Co najbardziej mnie zdziwiło to, że do pracy zgłosiło się ~5 młodych osób po studiach informatycznych (zazwyczaj 1-2 lata po studiach). Były to osoby, które pokończyły studia na kierunkach typu "informatyka na wydziale x" uniwerku lub jakieś uczelnie prywatne. Przeglądałem ich CV i większość z nich w swojej pracy nie wykonywała czynności stricte informatycznych.
Dało mi to do myślenia - wszędzie trąbi się, że informatyka to zawód w którym ciągle brakuje rąk do pracy, dopłaca się ludziom aby studiowali informatykę itd. a jak przychodzi co do czego to ludzie po informatyce nie pracują w zawodzie. Wiem, że dotyczy to głównie tej "kiepskiej" części informatyków, ale wiadomo, że nie każdy musi być dobry w tym co robi. Zresztą jeśli jesteś dobry, to w każdym zawodzie znajdziesz pracę. Jak myślicie czym to jest spowodowane: - następuje nasycenie informatykami (każda uczelnia teraz ma informatykę) ? - tak na prawdę wcale nie jest tak różowo w tym zawodzie jak rysują to media? - ludzie pokończyli studia, które niczego ich nie nauczyły i po prostu nie nadają się do tej pracy? - brakuje posad dla przeciętnych informatyków? - a może jest jakiś inny powód? Wiem, że temat to tylko gdybanie, ale może macie podobne obserwacje? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Choć informatykiem (a matematykiem tym bardziej) nie jestem to muszę powiedzieć stanowcze NIE. Matematyka jest tu niestety fundamentem, wielokrotnie przeklinałem swoją ułomność matematyczną gdy wiedziałem że pewne zadanie mógłbym rozwiązać szybciej i wydajniej a po prostu nie miałem talentu do zrozumienia. I niestety bez matematyki zostanie się tylko klepaczem kodu (chyba że ma się nadpoziomowy PR (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ).
Zresztą dzisiaj jest nawet taka tendencja żeby programy robić szybko a nie wydajnie. I wtedy @attimo zaczynasz mieć rację - matematyka przestaje być potrzebna (można zatrudnić więcej kiepskich koderów, przygotować projekt według założeń a później wypuszczać service packi <<czyli traktować użytkowników jak beta-testerów>>, ciemny lud to kupi). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 15:34 |