![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Jak wygląda relacja jeden-do-wielu, to pewnie większość wie, możliwe że się mój problem już przewinął, ale po poszukiwaniach nie znalazłem innych rozwiązań niż te, które zdążyły się już osadzić w mojej mózgownicy.
Mianowicie, szukam sposobu na wyciągnięcie reprezentanta z tabeli będącej częścią "wielu" z nazwy relacji, np. tabela mieszkania i tabela mieszkańcy. Potrzebuję wyciągnąć listę wszystkich mieszkań wraz z dokładnie jednym mieszkańcem, który w nim rezyduje. No i znane mi są dwie możliwości:
moje pytanie: są inne opcje niż powyższe? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale to przykładowo tylko, załóżmy:
mieszkania Kod +----+-------+ | ID | nazwa | +----+-------+ | 4 | asd | | 5 | sda | | 6 | xyz | +----+-------+ 3 rows in set (0.00 sec) mieszkańcy; Kod +----+------------+----------+ | ID | mieszkanie | nazwisko | +----+------------+----------+ | 1 | 4 | fgdfg | | 2 | 4 | xyyy | | 3 | 5 | werwer | | 4 | 5 | dsfgdfg | | 5 | 6 | ffff | +----+------------+----------+ 5 rows in set (0.00 sec) zwykły join Kod +----+-------+----+------------+----------+ | ID | nazwa | ID | mieszkanie | nazwisko | +----+-------+----+------------+----------+ | 4 | asd | 1 | 4 | fgdfg | | 4 | asd | 2 | 4 | xyyy | | 5 | sda | 3 | 5 | werwer | | 5 | sda | 4 | 5 | dsfgdfg | | 6 | xyz | 5 | 6 | ffff | +----+-------+----+------------+----------+ 5 rows in set (0.00 sec) i z pogrupowaniem: Kod +----+-------+----+------------+----------+ | ID | nazwa | ID | mieszkanie | nazwisko | +----+-------+----+------------+----------+ | 4 | asd | 1 | 4 | fgdfg | | 5 | sda | 3 | 5 | werwer | | 6 | xyz | 5 | 6 | ffff | +----+-------+----+------------+----------+ 3 rows in set (0.04 sec) Chodzi mi o ten z pogrupowaniem (ale tylko pod względem działania). (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 02:48 |