![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio przeprowadzaliśmy w firmie rekrutację do pracy dodatkowej (wieczorami) na proste stanowisko fizyczne. Co najbardziej mnie zdziwiło to, że do pracy zgłosiło się ~5 młodych osób po studiach informatycznych (zazwyczaj 1-2 lata po studiach). Były to osoby, które pokończyły studia na kierunkach typu "informatyka na wydziale x" uniwerku lub jakieś uczelnie prywatne. Przeglądałem ich CV i większość z nich w swojej pracy nie wykonywała czynności stricte informatycznych.
Dało mi to do myślenia - wszędzie trąbi się, że informatyka to zawód w którym ciągle brakuje rąk do pracy, dopłaca się ludziom aby studiowali informatykę itd. a jak przychodzi co do czego to ludzie po informatyce nie pracują w zawodzie. Wiem, że dotyczy to głównie tej "kiepskiej" części informatyków, ale wiadomo, że nie każdy musi być dobry w tym co robi. Zresztą jeśli jesteś dobry, to w każdym zawodzie znajdziesz pracę. Jak myślicie czym to jest spowodowane: - następuje nasycenie informatykami (każda uczelnia teraz ma informatykę) ? - tak na prawdę wcale nie jest tak różowo w tym zawodzie jak rysują to media? - ludzie pokończyli studia, które niczego ich nie nauczyły i po prostu nie nadają się do tej pracy? - brakuje posad dla przeciętnych informatyków? - a może jest jakiś inny powód? Wiem, że temat to tylko gdybanie, ale może macie podobne obserwacje? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nasty: a możesz podać konkretny przykład projektu(np. PHP), w którym używałeś czegoś z wyższej matematyki? Nie wiem, całek, macierzy, statystyki, czegokolwiek. W moim przypadku jedynie raz używałem dyskretnej(metody repertuaru) do zamiany ciągu rekurencyjnego na zwykły aby zoptymalizować skrypt ale i bez tej wiedzy można było to zrobić bo ciąg był prosty. Może nawet wolfram alpha umie takie rzeczy.
@phpion: u mnie pierwszy semestr to "Podstawy programowania" w Javie ;D więc pełna obiektówka. Osobiście mi się to podobało, bo prowadzący wiedział o czym mówi i nauczył nas bardziej współczesnego podejścia - wszystko jest obiektem. Później dopiero był C, C++ i Java(znów od podstaw(sic!) tylko z innym prowadzącym). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nasty: a możesz podać konkretny przykład projektu(np. PHP), w którym używałeś czegoś z wyższej matematyki? Nie wiem, całek, macierzy, statystyki, czegokolwiek. W moim przypadku jedynie raz używałem dyskretnej(metody repertuaru) do zamiany ciągu rekurencyjnego na zwykły aby zoptymalizować skrypt ale i bez tej wiedzy można było to zrobić bo ciąg był prosty. Może nawet wolfram alpha umie takie rzeczy. Nie programuję w PHP ale mogę Ci dać przykłady kiedy używam wyższej matematyki: - Używam bardzo często różnych struktur drzewiastych różnego rodzaju (SuffixTree, B-Tree, a nawet te najprostsze binarne, itd..) a to jest matematyka dyskretna. Operacje na tych drzewach to też matematyka dyskretna i nie tylko a też analiza matematyczna, bo nie zawsze w drzewach można wyliczyć dokładnie delte (zahaczmy o badanie funkcji) po której się dzieli żeby było najoptymalniej. Jak masz projekt który nawet z definicji jest oparty na drzewie, który musi się skalować do kilkuset tysięcy użytkowników/wierzchołków + wszystkie operacje na tym to nie ma co myśleć o liniowych rozwiązaniach. - Macierzy użyłem jak musiałem napisać filtr video. Jak inaczej przeprowadzisz filtracje jak nie przez operacje na macierzach? filtr też miał w wzorze całkę -> czyli Numerki. - Statystyki to akurat nie używam często, bo nie jestem aktualnie związany z projektami wykorzystujące te operacje. Jeszcze? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A teraz pytanie do Ciebie: Czy jest program który do jego napisania nie wymaga jakiejś wiedzy z dziedziny matematyki/algorytmów którego funkcjonalność nie da się wyklikać w jakimś innym programie? Przez właśnie takie podejścia teraz "inż" nie ma żadnej wartości. A już szczególnie inż informatyk. Chciałbyś mieszkać w domu zbudowanym (a raczej zaprojektowanym) przez inżyniera budowlanego który też w taki sposób podchodzi do swojej wiedzy? albo jeździć po takim moście? albo latać takim samolotem? szkoda, że inżynier informatyk nie musi zdobywać uprawnień jak to mają inne dyscypliny inżynierii - wtedy nie byłoby takiego pośmiewiska. Dlatego zawsze będzie tak, że user/poweruser (ktoś kto użyję Google Maps API) będzie miał zarobki dużo niższe niż programista (ktoś kto napisze Google Maps API) - a oboje pracują z kodem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A teraz pytanie do Ciebie: Czy jest program który do jego napisania nie wymaga jakiejś wiedzy z dziedziny matematyki/algorytmów którego funkcjonalność nie da się wyklikać w jakimś innym programie? Może dzieła z PHP to nie programy ale napisanie np. takiego Zend Framework nie wymaga większej wiedzy matematycznej. Bardziej znajomości wzorców oraz pewnych struktur. Ogólnie problem jest tej miary, że matematyka raczej przydaje się przy bardziej poważnych projektach np. gdy robimy coś z grafiką możemy ładnie liczb zespolonych użyć, macierzy przy sterowaniu kamerą, metod numerycznych przy wygładzaniu krawędzi etc etc. a, że większość osób tutaj pisze w php to przyjęło się, że matma jest zbędna (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 18:05 |