![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Hejka, mam taką zagwostkę:
Jest sobie zapytanie:
No i ładnie mi bierze index FK_TOPIC. Explain: Cytat idselect_typetabletypepossible_keyskeykey_lenrefrowsExtra Wziął mi pod uwagę dwa rekordy.1 SIMPLE f_post ref FK_TOPIC FK_TOPIC 4 const 2 Using where; Using filesort Daję teraz to w podzapytanie:
I już mi nie uwzględnia FK_TOPIC jako klucza Cytat idselect_typetabletypepossible_keyskeykey_lenrefrowsExtra 1 PRIMARY <derived2>ALL(NULL)(NULL)(NULL)(NULL)2Using where 2 DERIVED f_post ALL FK_TOPIC FK_TOPIC 4 118 Using filesort Bierze pod uwagę wszystkie rekordy (118) O co chodzi?Mam chwilowe zaćmienie związane z poszukiwaniem samochodu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ps: wystarczy ze wywalę ORDER BY ID asc i już gra jak ta lala, szuka po dwóch rekordach. Czemu normalnie dziala niezależnie od order by, a w podzapytaniu trzeba wywalic order by by poszło normalnie |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Probleme jest wyliczanie pozycji dla dużych tematów, w dużym forum. Poza tym nigdy w życiu nie widziałem sensu innego kolejkowania postów niż ASC (desc jeszcze ma sens ale do tego celu również możesz wykorzystać POSITION).
Problemem jest również wyliczanie pozycji posta dla listy tematów (np wyszukiwanie) Wyliczenie pozycji razy liczba tematów na stronie = całkiem sporo zadań dla bazy. Szczerze mówiąc wolę raz przenumerować (bez problemu zaprzęgamy triggery) posty niż ciągłą zabawę z wyliczeniem pozycji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 22:10 |