Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Migracja z PHP do innego języka.. i na odwrót
Quantum

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad zmianą swojego "głównego" języka programowania ? Jakie były tego powody ? Czego brakowało Wam w poprzednim, a co zaintrygowało Was w nowym ?

Osobiście, jakiś czas temu szukałem odpowiedniego dla siebie frameworka w PHP. Wcześniej pisałem w Kohanie 2.3.4 czekając na zapowiadaną trójkę.. i rozczarowałem się jak i wiele innych osób. Dodatkowo totalny brak dokumentacji (praktycznie stoi w miejscu) był "wisienką na torcie". Postanowiłem spróbować innych języków, lecz z początku - nie zbyt na poważnie. W PHP przeszkadzał mi brak pełnej obiektowości. Mianowicie, nie mogłem napisać konstrukcji w stylu:
  1. array('a', 'b', 'c')->foreach($key, $value) {
  2. // operacje
  3. }

czy
  1. echo ('tekst')->ucfirst

Już sam operator "->" nie byłby zbyt trafiony, kombinacja 'tekst'->metoda psułaby wyraźnie estetykę kodu. Może i tak PHP był projektowany od początku.

Pierwszego "odkryłem" Pythona, składnia była dla mnie już o niebo lepsza, ale szukałem dalej, aż trafiłem na Ruby. Nigdy do tych języków nie przywiązywałem większej uwagi, kiedyś wydawały mi się nieco skomplikowane[?]. Po przetestowaniu obu, postanowiłem przysiedzieć trochę więcej w jednym i sprawdzić jego możliwości, plusy i minusy. Wybór padł ostatecznie na Ruby. Jedyny problem to taki, że na ten moment ten język nie jest zbyt popularny w Polsce. Rezultatem są nikłe oferty pracy i drogie hostingi (mam na myśli sytuacje, gdy wybieramy serwer pod małą stronę, np: "portfolio", w przypadku większych aplikacji i tak wybór pada na dedyk/vps). Po kilku dniach zapoznawania się z nową składnią i latach doświadczenia z pisania w PHP w kilku paradygmatach nauka kolejnego języka dotąd "idzie jak po maśle" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Quantum

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(Zyx)
Z bardziej przyziemnych rzeczy, po prostu odmawiam pracy z językiem, który nie będzie miał zaimplementowanego OPT albo czegoś działającego na podobnych zasadach .

System szablonów włącznie z pseudo-językiem został zaimplementowany w RoR. Fakt faktem jest to chyba jedyny framework do Ruby i jeżeli coś nam w nim nie odpowiada to nie mamy czego szukać w samym Ruby.

Cytat(Zyx)
Nie czarujmy się, żaden język nie jest idealny, a jak ktoś twierdzi inaczej, jest niegodnym uwagi fanatykiem, któremu propaganda zaślepiła wzrok i który nie jest nawet godny nazywać się "programistą".

Tak.. społeczność Rails, jest conajmniej dość agresywna w stosunku do porównujących ich język do innego, wystarczy rzucić okiem na ten plakat: szkolenie/2010/plakat_1000.jpg

Żaden język idealny nie jest, z tego co na początku udało mi się zauważyć to benchmark na jakiejś stronie porównującej języki webowe. Ruby było za PHP, lecz Ruby on Rails było już przed Symfony. Kilka dni temu znalazłem fajną stronkę, mianowicie: http://railsforphp.com/reference/. Pokazuje ona na przykładach jak używać odpowiedników funkcji/rozwiązań z PHP w Ruby/Rails.

Cytat(SHiP)
Jednak aby czasem się "zrelaksować" uciekam od tego języka w stronę JavaScript.

Pełna obiektowość, FTW ! (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) W sumie to właśnie dzięki JS-owi zacząłem poszukiwania odpowiednika pod względem składni i struktury do backend-u. Większą przyjemność sprawiało mi podpinanie nowych zdarzeń pod nowy interfejs niż jego obsługę po stronie serwera.

Cytat(marcio)
Jak ktos patrzy na perspektywe pracy to w PHP jest ona nieskonczona ofert jest pelno z roznego rodzaju

Racja, racja, ale sam przyznasz, że większość ofert pracy dla programisty PHP na samym PHP się nie kończy (pomijając (x)HTML, CSS, ew. JS - bo to właśnie technologie webowe, których nie wyobrażam sobię nie znać pracując na takim stanowisku). W dodatku nie są tak dobrze opłacane jak inne bo.. "i tak znajdzie się ktoś kto przystanie na nasze warunki".
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 17:54