![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 84 Dołączył: 27.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad zmianą swojego "głównego" języka programowania ? Jakie były tego powody ? Czego brakowało Wam w poprzednim, a co zaintrygowało Was w nowym ?
Osobiście, jakiś czas temu szukałem odpowiedniego dla siebie frameworka w PHP. Wcześniej pisałem w Kohanie 2.3.4 czekając na zapowiadaną trójkę.. i rozczarowałem się jak i wiele innych osób. Dodatkowo totalny brak dokumentacji (praktycznie stoi w miejscu) był "wisienką na torcie". Postanowiłem spróbować innych języków, lecz z początku - nie zbyt na poważnie. W PHP przeszkadzał mi brak pełnej obiektowości. Mianowicie, nie mogłem napisać konstrukcji w stylu:
czy Już sam operator "->" nie byłby zbyt trafiony, kombinacja 'tekst'->metoda psułaby wyraźnie estetykę kodu. Może i tak PHP był projektowany od początku. Pierwszego "odkryłem" Pythona, składnia była dla mnie już o niebo lepsza, ale szukałem dalej, aż trafiłem na Ruby. Nigdy do tych języków nie przywiązywałem większej uwagi, kiedyś wydawały mi się nieco skomplikowane[?]. Po przetestowaniu obu, postanowiłem przysiedzieć trochę więcej w jednym i sprawdzić jego możliwości, plusy i minusy. Wybór padł ostatecznie na Ruby. Jedyny problem to taki, że na ten moment ten język nie jest zbyt popularny w Polsce. Rezultatem są nikłe oferty pracy i drogie hostingi (mam na myśli sytuacje, gdy wybieramy serwer pod małą stronę, np: "portfolio", w przypadku większych aplikacji i tak wybór pada na dedyk/vps). Po kilku dniach zapoznawania się z nową składnią i latach doświadczenia z pisania w PHP w kilku paradygmatach nauka kolejnego języka dotąd "idzie jak po maśle" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie, tylko zaraz potem pojawiało się kilka zasadniczych pytań:
1. Jeśli nie PHP, to co? Nie czarujmy się, żaden język nie jest idealny, a jak ktoś twierdzi inaczej, jest niegodnym uwagi fanatykiem, któremu propaganda zaślepiła wzrok i który nie jest nawet godny nazywać się "programistą". 2. Co mam zrobić z prawie dziewięcioletnim bagażem doświadczenia w PHP? 3. I ile czasu zajmie mi poznanie nowego języka choćby do połowy mojej znajomości PHP? 4. Kto mi przepisze garść co fajniejszych bibliotek na ten nowy język? W myśl przysłowia "cudze chwalicie, swego nie znacie", mnóstwo programistów zdaje się nie zauważać, że od pewnego czasu PHP nie ma się czego wstydzić w tej kwestii i co więcej - takie rzeczy, jak Doctrine 2 to coś, czego inni powinni programistom PHP zazdrościć. Z bardziej przyziemnych rzeczy, po prostu odmawiam pracy z językiem, który nie będzie miał zaimplementowanego OPT albo czegoś działającego na podobnych zasadach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . 5. Czy naprawdę wady PHP są aż tak poważne, by warto było migrować? Jak sobie odpowiedziałem na te pytania, wyszło mi, że prędzej napiszę własne PHP, niż zmienię język do tworzenia aplikacji WWW (bo poza nim znam i rozwijam także znajomość innych). W części przekonań utwierdziła mnie niedługa przygoda z Rubym i "jedynym słusznym" Ruby On Rails. Flejma nie chcę wszczynać, dlatego powiem tylko, że ani jeden, ani drugi mi się wybitnie nie spodobał. Ten post edytował Zyx 10.08.2010, 21:42:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 04:40 |