![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
To pytanie jest skierowane głównie do klientów firmy Prohost.pl. Od jakiegoś czasu (miesiąc, dwa) występują na ich serwerach sporadyczne, niegroźne awarie. O wszystkim informują - co, jak gdzie i kiedy. Nie narzekam na ich usługi, ale czy takie awarie (nawet dość częste) nie powinny mnie skłonić do wynoszenia się stamtąd? Czy może są to letnie awarie które dotykają każdą firmę z serwerami? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat To jest właśnie argument niektórych, że pakiet z Wawy będzie szybciej leciał niż z Berlina, że pingi mniejsze. Tylko co z tego, jeśli czas potrzebny dla serwera do zaserwowania danych będzie dużo dłuższy. Już nie mówiąc o tych Error 500, o których wspomniał thek. Właśnie mam to na myśli. Tylko że - z doświadczenia - trzeba było współpracować z takimi, którzy mieli już wykupiony hosting (bądź nakazywali) w Polsce, bo firmowy "informatyk" tak powiedział... (IMG:style_emoticons/default/dry.gif) Cytat Z moich doświadczeń to jednak preferuję firmy w Polsce - oczywiście mowa o tych z wyższej półki. Nie wiem, ale mam wrażenie, że jednak pomoc techniczna stoi na wyższym poziomie. I tutaj koło się zamyka - w PL potrzebujesz się kontaktować z helpdeskiem, na Zachodzie zwykle nie. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) A już na pewno nie tak często. Cytat Argument o pingach, który często jest podnoszony przez zwolenników polskich serwerowni uważam akurat za nietrafiony - w porównaniu z niemieckimi serwerowniami różnica jest nieodczuwalna dla zwykłego usera. Także tego nawet nie biorę pod uwagę. Pingi mają znacznie w przypadku serwerów w USA (jeszcze tańszych niż w Niemczech) - pod niektóre zastosowania warto pomyśleć o serwerze w USA, ale nie koniecznie pod stronę. No to jak powiedziałem. Ale niestety, jeśli chodzi o USA, to jednak jest to odczuwalne, poza tym - za Oceanem overselling jest wprowadzany dość agresywnie i pady się jednak zdarzają z tego powodu. Sumarycznie - wydajność spada, choć jest tanio w stosunku do możliwości (vide: DreamHost/Site5). Cytat Reasumując - jeśli zwykły hosting wystarcza na potrzeby Twojej strony, to nie bierz pod uwagę VPS bo tylko z tego będą problemy, taniej nie będzie, a "mocy" i tak nie wykorzystasz. Gdybyś znał się na konfiguracji serwerów i do tego miał kilka stronek to można VPS'a rozważać. Jakiś przyzwoity hosting za granicą - czemu nie. To zależy. Na VPS-ie musisz się zmieścić ze wszystkim w przydzielonym limicie. A summa summarum, nieraz i shared hosting będzie miał większy zapas mocy niż nawet droższy VPS. Na to nie ma reguły, zależy co skrypty obrabiają. Bo nieraz można możliwością niestandardowej konfiguracji to wszystko zrekompensować (choćby przez memcached, czy użycie innego demona). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 05:48 |