![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
To pytanie jest skierowane głównie do klientów firmy Prohost.pl. Od jakiegoś czasu (miesiąc, dwa) występują na ich serwerach sporadyczne, niegroźne awarie. O wszystkim informują - co, jak gdzie i kiedy. Nie narzekam na ich usługi, ale czy takie awarie (nawet dość częste) nie powinny mnie skłonić do wynoszenia się stamtąd? Czy może są to letnie awarie które dotykają każdą firmę z serwerami? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Chodzi tylko o to, że wielu z polskich "usługodawców" nastawia się na masówki. Potem na jednym kompie stoi kilkadziesiąt kont, a wystarczy kilka które go zarżynają i wszystkie chodzą fatalnie. Tutaj dobrym przykładem jest home.pl u którego nawet jeden plik index.html zawierający tylko tekst "Hello world" jako cała strona potrafi się ładować na urżniętej maszynie kilkanaście sekund. Oni Ci napiszą, że masz skrypty i zapytania nieoptymalne, a przecież nie używasz tam ani skryptu, ani nie łączysz się z bazą. Dział techniczny nie wie co się dzieje, zwłaszcza gdy widzą, że gadają z osobą się znającą na rzeczy. Nie-informatykom lub pseudo-informatykom rzucą kilkunastoma fachowymi terminami i zbyją. Kiedyś chciałem z nimi pogadać bo były problemy z obciążeniem (rzekomo limity przekraczaliśmy, choć panel nie wykazywał nawet 40-50% ) to mnie takimi bajkami raczyli, że dałem spokój sobie i całość przeniosłem na zupełnie inne serwery (właśnie prohosta). O dziwo tam wykazywane obciążenie było kilkukrotnie niższe niż w home.pl co jeszcze bardziej nasuwa wątpliwości co do jakości ich usług.
Gdy chcesz coś sensownego to pozostają Ci VPS, które do tanich nie należą w Polsce. Bo akurat pod tym względem polskie firmy się bardzo cenią. PS.: Ja się nie dziwię, że home.pl jest zarżnięte. Oni z tego co kojarzę mają limit wysyłania maili 600... na minutę. A to zarżnie każdy serwer jeśli sobie ileś osób postanowi zrobić konto mailingowe na shared. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 14:06 |