![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie bardzo bym Was drodzy forumowicze prosił o pomoc gdyż nie wiem czy dobrze coś robię. Mianowicie chcę zrobić prosty program co po wybraniu pliku txt odczyta jego zawartość a później zawartość tą wstawi do bazy. Jeśli np wiersz o takim identyfikatorze by już istniał to żeby go nadpisał z update ował(IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
plik txt wygląda tak
dane w pliku są rozdzielone znakami tabulacji. a tak wygląda kod programu
nie wiem czy dobrze to zrobiłem jak na stan obecny, nie wiem też także jak rozwiązać kwestie sprawdzania czy wiersz o podanym id istnieje i czy ma zostać nadpisany. Proszę o pomoc i wyrozumiałość (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dziękuję za wskazówki cudzysłów poprawiony, czyli według Twojej sprawdzonej metody rozumiem że zawartość pętli for wyglądała by tak:
a według mojego sposobu to w sumie nie wiem jak użyć tej funkcji mysql_fetch_row() bo sprawdzałem w manualu i jest napisane że pobiera jeden wiersz z tabeli a w sumie mi chodzi o te że ma sprawdzić czy wiersz o danym od już istnieje jeśli tak to id zostaje bez zmian aktualizuje się jedynie zawartość. MySQL dopiero poznaje stąd brak wiedzy na temat zastosowania praktycznego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 49 Dołączył: 29.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dziękuję za wskazówki cudzysłów poprawiony, czyli według Twojej sprawdzonej metody rozumiem że zawartość pętli for wyglądała by tak:
Tak a według mojego sposobu to w sumie nie wiem jak użyć tej funkcji mysql_fetch_row() bo sprawdzałem w manualu i jest napisane że pobiera jeden wiersz z tabeli a w sumie mi chodzi o te że ma sprawdzić czy wiersz o danym od już istnieje jeśli tak to id zostaje bez zmian aktualizuje się jedynie zawartość. MySQL dopiero poznaje stąd brak wiedzy na temat zastosowania praktycznego. Np. tak (funkcja narzędziowa dodana dla wygody :))
array_first() zwraca pierwszy element wektora (lub false), mysql_fetch_row() zwraca wektor, w którym kolejne wartości to kolejne kolumny wyciągnięte z ostatniego zapytania (mysql_query()) - czyli, w tym wypadku, pierwszą kolumną będzie count(*) - to, o co nam chodzi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:43 |