![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam . mam oto taki skrypt stronicowania:
Ładnie wyswietla dane, ogranicza ilosc , ale juz nastepna strona jest nie aktywna , tzn sie nie da kliknac , i problem chyba tutaj jest:
Bo wyciagam nazwe , a mam w [0] liczbe , ale probowalem zamienic 0 za [nick_z_gry] ale to byloby bez sensu. Dziękuje za wszystkie porady. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tomekpl.. Nie wprowadzaj go w błąd (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zapytanie z LIMIT i mnożeniem jest prawie prawidłowe. Musi tylko kontrolować czy strona=1 jest pierwsza czy druga, bo od tego zależy czy w zapytaniu od niej nie odejmie 1, a więc czy będzie:
$ile_na_stronie*$strona czy może $ile_na_stronie*($strona-1) To jest identyczna forma jaką w PS podałeś tylko zapisana ciut inaczej matematycznie (rozdzielność mnożenia względem odejmowania - poziom 2 lub 3 klasy podstawówki, a przynajmniej ja wtedy to miałem). Co do count to są 2 rozwiązania. Albo leci2 identyczne zapytanie jak to wyciągające wiersze, ale robi count(jedna_z_kolumn) albo robi to z użyciem dodatkowego SQL_CALC_FOUND_ROWS w zapytaniu. Poczytaj o tym drugim, bo są sprzeczne opinie na temat jego działania. Niektórzy twierdzą jakoby to drugie nie używało indeksów, przez co działa kilkudziesięciokrotnie wolniej. Z mojego doświadczenia i używania explain wynika, że osoby te się mylą i indeksy są używane, a więc różnica jest niezauważalna. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 05:43 |