![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Interesowałem się WebAPI allegro i dosyć ładnie to chodzi, jednak w darmowej wersji nie ma dostępu do płatnośći (co interesuje mnie najbardziej). 600zł na pół roku to spora suma za tą opcję więc postanowiłem pokombinować z curlem.
Na początek wypadałoby połączyć się z http://www.allegro.pl/my_allegro.php i zdobyć sesję i hashe. Operację udaje mi się wykonać, pozostaje ciastko oraz wysłanie danych do login.php. Z tego co zauważyłem przesyłamy postem do login.php: session, global_login_hash, session_login_hash, url, request_server, user_login, user_password. Niestety tutaj nie mogę rozwiązać problemu, jakkolwiek bym nie kombinował zwraca mi stronę allegro.pl. Gdzie tkwi błąd w rozumowaniu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat A ty wlasnie lamiesz prawo do ochrony wlasnosci intelektualnej - chyba nie trzeba pisac w regulaminach, ze strona jest po to, aby ja odwiedzac poprzez przegladarke, a nie curlami wyciagac tresci. Tak samo jak nie trzeba pisac, ze samochod jest do jezdzenia po ulicy, a nie po chodniku. Tak BTW, z tego co pamiętam, to wszystkie systemy prawne są skonsutrowane w taki sposób, że co nie jest zabronione, to jest dozwolone. Cytat To woź sie samochodem po chodniku, albo chodz piechota po srodku ulicy, skoro nie widzisz roznicy- mam nadzieje ze zartujesz, bo powialo przedszkolem... Jedno i drugie stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia, co reguluje odpowiednia ustawa. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Cytat chyba nie trzeba pisac w regulaminach, ze strona jest po to, aby ja odwiedzac poprzez przegladarke, a nie curlami wyciagac tresci. Jeśli już mamy być dosłowni, to cURL - de facto - JEST przeglądarką. Tylko inaczej sterowaną - nie klawiaturą/myszą/innymi urządzeniami, ale skryptem. Równie dobrze to samo zadanie mógłby zrealizować przez np. WSH i instancjując Internet Explorera. Będziesz miał już swoją przeglądarkę. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Cytat no i teraz pyatnie kluczowe, czy w tym przypadku dalem komus pozwolenie, zeby mi curlem wykradal tresci i wklejal sobie na wlasnej stronie? I wówczas łamie ustawę o prawach autorskich, do praktycznie każdego Twojego przykładu można przyporządkować to samo - o czym powiedziałem wcześniej. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A to, co chce zrobić autor - nie jest łamaniem praw autorskich, gdyż chce uzyskać dostęp do zawartości, której jest - IMHO jakby współautorem. A co do tematu - nie znalazłem niczego zabraniającego takiego postępowania. Pozostaje jedynie kwestia etyczna, moim zdaniem. Jak coś, nie jestem prawnikiem - jeśli się mylę, proszę mnie poprawić. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 01:20 |