![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki skrypt ktory stronnicuje księge gości dziala poprawnie i chcialbym go troche zmodyfikować w zwązku z tym proszę o pomoc, skrypt stronicuje wyswietlane rekordy do 10 po czym tworzy kolejną stronę itd. natomiast na dole tworzy linki do tych kolejnych stron czyli np 1,2,3,4,5,6 i tak bez konca będzie 100 stron to stworzy 100 linkow moje pytanie jak to przerobić tak aby pokazywal tylko 10 linkow i ostatni tak by wyświetlane byly tylko od 1 do 10 lub od 1 do 15 i ostatni oraz link do pierwszego linku, nadmieniam ze w tym skrypcie jest tez link do strony poprzedniej i następnej. Co zmienic w tym skrypcie proszę o pomoc?
Miało być, żeby wyświetlało linki od 1 do 10 lub od 5 do 15 czy tez od 30 do 40 itd. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To "coś" generuje cały kod paginacji. Co za parametry? $actual - obecna strona, $all - wszystkie rekordy, $path - to co w linku przed numerem strony, $suffix - to co za numerem strony $per_page -ilość rekordów na stronie, $width - ilość podstron w lewo i w prawo w odniesieniu do obecnej. $path i $suffix przydają się podczas tworzenia linków SEO-friendly. Jedyne czym można niby wzbogacić (ale można to sprawdzać jeszcze przed wywołaniem funkcji i ja tak robię) to czy ktoś nie wyskoczył w $actual z numerem strony poniżej pierwszej albo powyżej ostatniej i wtedy na pałę wpisać albo pierwszą albo ostatnią. Jedynie musisz zadbać o definicję w CSS paru id i klas by ładnie wyglądało. Przykładowo: Oczywiście obrazki możesz walnąć jako CSS Sprite i masz zmniejszony pobór na transferze. Aczkolwiek można nieco wydajniej jeszcze to mi to akurat kompletnie już nie wadzi. Tyle starcza. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 20:11 |