![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki skrypt ktory stronnicuje księge gości dziala poprawnie i chcialbym go troche zmodyfikować w zwązku z tym proszę o pomoc, skrypt stronicuje wyswietlane rekordy do 10 po czym tworzy kolejną stronę itd. natomiast na dole tworzy linki do tych kolejnych stron czyli np 1,2,3,4,5,6 i tak bez konca będzie 100 stron to stworzy 100 linkow moje pytanie jak to przerobić tak aby pokazywal tylko 10 linkow i ostatni tak by wyświetlane byly tylko od 1 do 10 lub od 1 do 15 i ostatni oraz link do pierwszego linku, nadmieniam ze w tym skrypcie jest tez link do strony poprzedniej i następnej. Co zmienic w tym skrypcie proszę o pomoc?
Miało być, żeby wyświetlało linki od 1 do 10 lub od 5 do 15 czy tez od 30 do 40 itd. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj np. takiej prostej funkcji:
Funkcję tą znalazłem na tym forum i trochę ulepszyłem. Użycie jest proste, wystarczy nakarmić funkcję argumentami: - l_odp - ilość rekordów - l_odp_nastronie - ilość rekordów na jedną stronę - l_odp_napasku - rozmiar paska nawigacyjnego (a konkretnie liczba linków z każdej strony bieżącego numeru) - a - numer bieżącej strony Funkcja zwraca posortowaną tablicę stron z zaznaczeniem aktywnej, poprzedniej oraz następnej. Wystarczy połączyć z kodem HTML i użyć. Edit: napisałem prostej, po co do tego nie wiadomo jak wychuchana klasa? Gdy używam frameworków to korzystam z takich klas, ale tutaj nie warto dorabiać całej ideologii i dyskutować o tym, czy kod jest syfiasty i czy zawiera błędy lub o rozwoju jego (bo to ma być prosty helper i taka debata nie ma sensu), nie pisze się kodu po to, by ładnie wyglądał czy był słuszny ideologicznie. Ten post edytował Pilsener 28.07.2010, 14:59:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 12:38 |