![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
zamierzam w ramach treningu (oop) napisać system newsów oparty na xml (pisze w tym dziale bo nie chodzi mi o oop akurat). Jak dorobić komentarze do newsa zapisanego w plik xml/txt, zawsze pracowałem na mysql, i teraz są schody no i czy zapisywanie newsów w formie
bedzie dobrym rozwiazaniem ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziękuję wszystkim za rady i wskazówki, od jakiegoś czasu właśnie noszę się z zamiarem nauki tego OOP
dział o OOP takim czystym przerobiłem m.in w książce heliona "PHP i MySQL księga przykładów" oraz skorzystałem z wielu kursów które były dostępne w internecie. zamierzam kupić książkę również helionu "PHP, MySQL i MVC" ponieważ chciałbym pisać aplikację tzn zacząć już właśnie od MVC jak fifi209 polecał. Przeczytałem kilka artykułów o MVC w internecie i jednak nie są one dla mnie tak bardzo pomocne jakbym chciał, mam nadzieję, że w tej książce bardziej ogarne ten wzorzec. jeszcze raz dziękuję za pomoc, postaram się do końca wakacji na pewno bede edukować się w kierunku oop i mvc a jakieś efekty/skrypty które stworzę na pewno tutaj umieszcze pod kątem jakieś weryfikacji czy coś. Aktualnie, mam po prostu problem z tym jak klasa ma wyglądać np. taka właśnie jak obsługujaca mysql( bo chodzi mi o taką uniwersalna a nie tylko do jednej tabeli.. z tym się motam), ale chyba lepiej używać PDO, używać również tego przy później projektach już na MVC ? Ten post edytował rvk 27.07.2010, 13:23:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aktualnie, mam po prostu problem z tym jak klasa ma wyglądać np. taka właśnie jak obsługujaca mysql( bo chodzi mi o taką uniwersalna a nie tylko do jednej tabeli.. z tym się motam), ale chyba lepiej używać PDO, używać również tego przy później projektach już na MVC ? Dlatego pisałem, że nie ma sensu wynajdywać koło na nowo. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Użyj PDO w swoim projekcie, da Ci to możliwość np. łatwej zmiany bazy danych z mysql na postgre czy sqlite. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 07:26 |