![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Interesowałem się WebAPI allegro i dosyć ładnie to chodzi, jednak w darmowej wersji nie ma dostępu do płatnośći (co interesuje mnie najbardziej). 600zł na pół roku to spora suma za tą opcję więc postanowiłem pokombinować z curlem.
Na początek wypadałoby połączyć się z http://www.allegro.pl/my_allegro.php i zdobyć sesję i hashe. Operację udaje mi się wykonać, pozostaje ciastko oraz wysłanie danych do login.php. Z tego co zauważyłem przesyłamy postem do login.php: session, global_login_hash, session_login_hash, url, request_server, user_login, user_password. Niestety tutaj nie mogę rozwiązać problemu, jakkolwiek bym nie kombinował zwraca mi stronę allegro.pl. Gdzie tkwi błąd w rozumowaniu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 69 Dołączył: 26.04.2010 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to niezgodne z Konstytucją. Łamiesz wtedy prawo do prywatności oraz nietykalności osobistej. A ty wlasnie lamiesz prawo do ochrony wlasnosci intelektualnej - chyba nie trzeba pisac w regulaminach, ze strona jest po to, aby ja odwiedzac poprzez przegladarke, a nie curlami wyciagac tresci. Tak samo jak nie trzeba pisac, ze samochod jest do jezdzenia po ulicy, a nie po chodniku. Tak stworzyli API, zeby ulatwic prace programista, ale tylko poprzez wlasne API i za odpowiednia oplata (stworzyli to po to aby zarobic, maja do tego prawo, bo to ich serwis). Jesli to bylo by prawda, to juz bysmy mieli gotowe skrypty api allegro za mniejsza cene... Ja mam takie zdanie na ten temat. Ale po co sie klocic? Wystarczy wyslac ticket z pytaniem do Allegro i rozwieja sie wszelkie watpliwosci. Podam prosty przyklad, mam strone z informacjami, cos typu gazeta.pl, robie sobie wlasne dodatek, ktory wyswietla ostatnie newsy i udostepniam go webmasterom, zeby mogli sobie takie cos umiescic na stronie - no i teraz pyatnie kluczowe, czy w tym przypadku dalem komus pozwolenie, zeby mi curlem wykradal tresci i wklejal sobie na wlasnej stronie? Otoz NIE - umozliwilem takie cos, ale tylko przy uzyciu wlasnego dodatku (z moim logo, itp). I wcale nie musze pisac w regulaminie, ze nie wolno wykradac mi tresci, bo to zapewnia mi Polskie prawo, tak samo jak wspomniane przez Ciebie prawo do nietykalnosci, o ktorym takze nie musze w regulaminie pisac. Chyba ze Allegro postanowilo dac cos za free, ale wtedy raczej i tak woleli by, aby to byl ich (kontrolowany) produkt i wypusciliby to API za darmo. Ten post edytował kapuch 25.07.2010, 21:29:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 14:30 |