![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Koledzy z forum uświadomili mi, że to czas na naukę obiektówki. Jest to moja pierwsza "większa" klasa (te z tutoriali ograniczały się do sami wiecie czego (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ). Na wstępie też proszę aby nie było tematów w stylu PDO gdyż skoro mam się uczyć to lepiej na swoich skryptach. Problem pojawił się już na początku. Coś co w strukturalnym kodowaniu wygląda tak:
nie chce mi wyjść w obiektówce. Chodzi mi konkretnie o "oznakowanie" połączenia mysql_connect by potem wywołać go przy mysql_select_db. Teoretycznie proste, ale co jeśli pojawi sie więcej połączeń? Wtedy każde musiało by mieć swoją zmienną na zasadzie: $polaczenie1, $polaczenie2 . Mam nadzieje, że rozumiecie o co mi lotto (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A tak przy okazji to mam pytanie, które mnie męczy a o dziwo w nie znalazłem na nie odpowiedzi:
czy zmienne muszą być deklarowane przed wywołaniem funkcji czy mogą zostać utworzone dopiero "w niej". Chodzi mi o 3 zmienne - private $login; private $haslo; private $host; Innymi słowy - czy musi to wyglądać tak:
czy może tak:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ojc widzę, że mój topic staje się miejscem ostrej wymiany zdań (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ja swoją klasę obsługi mysql pisałem z 3 powodów:
1. Chęć nauki, ale nie na podstawie dziwnych przykładów z tutoriali (od zawsze lepiej trafiała do mnie "praktyczna teoria"). Dlatego też było to coś co może się w jakiś sposób przydać 2. Czas mnie gonił, a ja koniecznie potrzebowałem kilku klas. Nie było czasu na dziwne nauki. Efekt mnie nie rozczarował, mam już swoją małą biblioteczkę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) 3. Mam takie dziwne "zboczenie" w myśl którego twierdzę, że co pisane przeze mnie jest moje (moje - znam to na wylot, przystosowane właśnie do mnie). Takie gotowe klasy choć pewnie 100 razy lepsze są mi jakoś obce, i jednak wolę to co moje, choćby przepisane na żywca, ale przynajmniej przepisując poznam to wszystko w 100 % Ten post edytował ZuyPan 25.07.2010, 17:50:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 12:19 |