![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Koledzy z forum uświadomili mi, że to czas na naukę obiektówki. Jest to moja pierwsza "większa" klasa (te z tutoriali ograniczały się do sami wiecie czego (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ). Na wstępie też proszę aby nie było tematów w stylu PDO gdyż skoro mam się uczyć to lepiej na swoich skryptach. Problem pojawił się już na początku. Coś co w strukturalnym kodowaniu wygląda tak:
nie chce mi wyjść w obiektówce. Chodzi mi konkretnie o "oznakowanie" połączenia mysql_connect by potem wywołać go przy mysql_select_db. Teoretycznie proste, ale co jeśli pojawi sie więcej połączeń? Wtedy każde musiało by mieć swoją zmienną na zasadzie: $polaczenie1, $polaczenie2 . Mam nadzieje, że rozumiecie o co mi lotto (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A tak przy okazji to mam pytanie, które mnie męczy a o dziwo w nie znalazłem na nie odpowiedzi:
czy zmienne muszą być deklarowane przed wywołaniem funkcji czy mogą zostać utworzone dopiero "w niej". Chodzi mi o 3 zmienne - private $login; private $haslo; private $host; Innymi słowy - czy musi to wyglądać tak:
czy może tak:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Crozin jaja bo to były moje początki z oop.
Cytat No i wszystko rozchodzi się o to by właśnie takich błędów nie popełniali. Nie uczyli że jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz? Jeżeli każdy kod który napiszesz podoba Ci się to nie jesteś prawdziwym programistą. Jesteś zwykłym klepaczem kodu. Ten post edytował cojack 25.07.2010, 09:16:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 14:06 |