![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 4 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Koledzy z forum uświadomili mi, że to czas na naukę obiektówki. Jest to moja pierwsza "większa" klasa (te z tutoriali ograniczały się do sami wiecie czego (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ). Na wstępie też proszę aby nie było tematów w stylu PDO gdyż skoro mam się uczyć to lepiej na swoich skryptach. Problem pojawił się już na początku. Coś co w strukturalnym kodowaniu wygląda tak:
nie chce mi wyjść w obiektówce. Chodzi mi konkretnie o "oznakowanie" połączenia mysql_connect by potem wywołać go przy mysql_select_db. Teoretycznie proste, ale co jeśli pojawi sie więcej połączeń? Wtedy każde musiało by mieć swoją zmienną na zasadzie: $polaczenie1, $polaczenie2 . Mam nadzieje, że rozumiecie o co mi lotto (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A tak przy okazji to mam pytanie, które mnie męczy a o dziwo w nie znalazłem na nie odpowiedzi:
czy zmienne muszą być deklarowane przed wywołaniem funkcji czy mogą zostać utworzone dopiero "w niej". Chodzi mi o 3 zmienne - private $login; private $haslo; private $host; Innymi słowy - czy musi to wyglądać tak:
czy może tak:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
muszę się podpiąć pod temat, (modzi)
również chciałbym się zabrać za naukę programowania obiektowego, i moim pierwszym zadaniem byłoby napisanie klasy obsługującą mysql, chciałbym napisać własnego cms, dzięki któremu nie musiałbym ciąglę powtarzać kody przy roieniu stron, no to tak chciałem się spytać czy ta klasa co jest opisana tutaj jest dobrym przykładem czy mało użyteczna ( http://webinside.pl/artykul-182-klasa-do-obslugi-mysql.html ) i czy pisząc/chcąc pisać swojego CMS'a pisać go/starać się go pisać już oddzielając warstwy tzn używać wzorac MVC ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 13:02 |