![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może nie jest to zadanie dla php - ale czemu nie;)
Jak napisali byscie wyszukiwarke na ok 20mln stron?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2002 Skąd: Żyrardów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mój sposób niebyl by bardzo wydajny, ale jakoś by to szło. Moim zdaniem zrobienie takiego systemu, to dla znających sie dobrze na php to okolo 2 dni roboty (jestem teoretykiem, wiec tego raczej niezrobie). Skrypt był by oparty na takiej architekturze:
1. Ktoś w inpucie wpisuje czego szuka 2. skrypt odwołuje się do jednej z wyszukiwarek (lista wyników zrobiona tak w zapytaniu, aby na jednej stronie bylo jak najwięcej odpowiedzi) 3. skrypt "podkrada dane" ze strony i formatuje z nich własne, wyświetlając je (z podziłame na strony): podkradanie tych danych mogło być przeprowadzone na dwa sposoby: a. w realu - czyli przykładowo odwołujemy sie do wyszukiwarki, aby pobrać dane (w tym przypadku np 25 rekordów) i poprostu je wyświetlić na stronie skryptu b. w pamięci (tak to nazwalem) - skrypt odwołuje się do wyszukiwarki, pobiera maxymalną ilośc rekordów (rekordy, to ilośc wyświetlen wyników na jednej stronie np 150.), oborka ich podzielenie ich na nowe strony np po 20 rekordów i wyswietlenie Taka jest moja teoria a kto co jak zrobi to jego sprawa 8) ps. skrypty mogły by być 2: php lub perl. Moim zdaniem perl łatwiej by to załatwił (ale go nieznam więc to tylko moje domysły) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 08:32 |