![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, czytałem kilka tematów że nie da się lub jest bardzo ciężko rozkodować hasła md5. Ja mam prosty sposób którego chyba nie mogę zdradzić, ale żeby wam to udowodnić poproszę o wasze jakieś hasła w md5 i zobaczymy czy działa. Mogę przyznać że sposób nie zawsze znajdzie hasło, ale w większości znajduje.
I dodam że waszych haseł nigdzie nie wykorzystam ani nie podam więc możecie być spokojni. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Hmmm... Wspomniany tu przez erix-a algorytm ma moim zdaniem jedną słabość... Hashe muszą być odpowiednio długie by wyeliminować możliwość kolizji i jednocześnie wszystkie muszą mieć identyczną jego długość by nie można było określić, który został użyty. No chyba, że założymy losową długość klucza i każdy będzie sprawdzany jakby to był inny przypadek. Ale nawet wtedy jest możliwość (minimalna, ale zawsze) pokrycia się wartości wynikowych dwóch przypadków. Co wtedy? Jak algorytm określi, który jest prawidłowy? Zacznie przykładowo analizować, czy zaszyfrowana partycja po odszyfrowaniu ma prawidłową strukturę? O ile do samego algorytmu i sprawdzania iluś hashy/szyfrów nie mam się co czepić, bo faktycznie jest to rozwiązanie bezpieczniejsze (zmienne metody i długości), to nie może ono być stosowane szeroko, bo i nie zawsze będzie dobre.
Co do długości pola to powiedz czym od strony wydajności bazy będzie ustawienie zmiennego varchara o długości największego klucza a czym stałej długości? Char jest szybszy - to prawda, ale przecież logowania i weryfikacji nie robimy temu samemu userowi co 5 sekund... Poza tym unikalny nie jest sam hash hasła. Unikalna jest kombinacja loginu i tegoż hasha. Jeśli ktoś dorwie bazę, to nawet gdyby serwis nie solił haseł, zdoła jedynie wycinek bazy odczytać, który by określonej metody się trzymał. By "padły" wszystkie musiałby znać metody użyte w serwisie i liczyć, że hasła nie są solone. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 14:24 |