![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, czytałem kilka tematów że nie da się lub jest bardzo ciężko rozkodować hasła md5. Ja mam prosty sposób którego chyba nie mogę zdradzić, ale żeby wam to udowodnić poproszę o wasze jakieś hasła w md5 i zobaczymy czy działa. Mogę przyznać że sposób nie zawsze znajdzie hasło, ale w większości znajduje.
I dodam że waszych haseł nigdzie nie wykorzystam ani nie podam więc możecie być spokojni. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok to może mój punkt widzenia:
Takie rozwiązanie jest idiotyczne. bo: 1. Tak jak wspomniałeś: działa wolno. 2. Algorytmy hashujące są projektowane w taki sposób, żeby nie miały (albo jak już to minimalnie) kolizji.. ale tylko w przypadku działania tego samego algorytmu. W przypadku działania takiego dziwactwa to nie możesz tego zapewnić. 3. Nie możesz sprawdzić czy dane jakie masz w bazie są poprawne, trudno też dobrze zaprojektować bazę pod kątem wielkości pola w którym trzymane są hasła (chyba, że używasz baz nierelacyjnych). 3. Jakbyś chciał zrobić specyfikację dla tego systemu (np. sprzedajesz firmę, robisz integrację z czymś innym czy np. dla potomnych) to nie masz jak to opisać w dokumentacji w normalny sposób, albo przynajmniej taki, żebyś nie został wyśmiany. 4. To jest kompletnie bez sensu i nie daję żadnego dodatkowego bezpieczeństwa. Dużo lepszym rozwiązaniem byłoby użycie jednego algorytmu hashowania + sól i to wszystko. Cytat Przy współczesnych dodatkowych rejestrach procesorów przeznaczonych wyłącznie funkcjom kryptograficznym narzut jest niewielki. Zawsze tak było - albo wydajność, albo bezpieczeństwo. 1. Don't think, RAM is cheap. Baaardzo zła wymówka żeby nie myśleć jak się produkuję oprogramowanie. 2a. Po pierwsze rejestry nie liczą, są one tylko pamięcą. 2b. Wcale tak nie jest. Funkcje haszujące nie różnią się niczym od innych funkcji i są przetwarzane tak samo jak inne. 2c. AES (jeśli nagooglowałeś) to nie funkcja haszująca. 3. Wcale tak nie jest, że albo wydajność albo bezpieczeństwo. Jedno nie koliduję w żaden sposób z drugim. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 20:03 |