Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> pomysł na aplikację, a możliwość realizacji?, sprawdzanie wpływów na konta bankowe
PawelGIX

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam chciałbym się z wami podzielić problemem na który nie znam odpowiedzi.
Rozważam stworzenie aplikacji www dającej możliwość monitoringu stanu płatności za wynajmowane mieszkanie/nia.
Ściślej na przykładzie:
Wynajmujący dostaje dostęp do panelu gdzie widzi wszystkich swoich najemców.
Ma możliwość podglądu, że np. pan XXX zalega z opłatą za czynsz 10 dni.

1. System miałby być maksymalnie zautomatyzowany. Wiadomo, najczęściej ludzie płacą przelewem internetowym ze swojego konta bądź na poczcie.
Pytanie czy można w sposób automatyczny wykrywać wpływy na konto po czym uaktualniać bazę i jak to zrobić?

2. Pozostaje jeszcze inna kwestia. W dalszej perspektywie serwis miałby dawać możliwość rejestracji kolejnych wynajmujących ( z własnymi najemcami ). Co daje kolejne nowe konta do sprawdzenia.
Czy da się to sprawnie przeprowadzić i czy całość jest warta zachodu?

Chciałbym skonstruować system tak by maksymalnie uprościć dołączanie kolejnych użytkowników chcących wynajmować mieszkania i prowadzić podobny monitoring.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
tehaha

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(motylo @ 21.07.2010, 22:29:12 ) *
Ja jako najemca co miesiąc mam przelewać kwotę przez np transferuj, czy lepiej mi będzie robić przelew stały?

Przelew na transferuj.pl to taki sam przelew jak na konto bankowe, dla płacącego nie ma różnicy, a nawet prościej bo otrzymuje gotowy wzór wypełnionego formularza, takie płatności online masz na allegro i w połowie sklepów internetowych i serwisów i nie ma z tym żadnych problemów a wręcz przeciwnie, szereg korzyści.
Nie zapominajmy że klient może płacić także z okienka pocztowego!

Na poczcie tak samo, możesz zrobić przelew na konto w transferuj.pl, sory ale z Twojej wypowiedzi wynika, że chyba nigdy nie korzystałeś z takiego systemu

Jedno jedyne konto na które mają wpływać wpłaty. Bez zabawy w wirtualne konta dla każdego klienta. Jedynie info o kliencie w "Tytułem".

Jeżeli w zamian za utworzenie konta w transferuj.pl, zautomatyzowana aplikacja pozwoli na znaczne oszczędności czasu to wydaje mi się, że warto.
Księgowa sprawdza co wpłynęło na konto firmowe, by móc dysponować gotówką.

raczej mało, która firma ma księgową na pełny etat, przeważnie płaci się abonament w biurze rachunkowym za prowadzenie KPiR. Poza tym jak Ty sobie wyobrażasz wypromowanie produktu, który wymaga przeszkolenia księgowej, żeby ona na bieżąco wprowadzała potwierdzenia wpłat do systemu, no chyba istotą takiej aplikacja ma być AUTOMATYZACJA, jeżeli dane będzie trzeba wprowadzać ręcznie to po co komu taka aplikacja?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.10.2025 - 20:18