![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taką tablicę:
W indeksie każdej zmiennej znajduje się liczba, która jest identyfikatorem. Moje pytanie brzmi - w jaki sposób można zapisać do takiej tablicy dane zapisane w ten sposób - całość wygląda tak: {"lista_kontaktow":[{"id":1,"imie":"andrzej","nazwisko":"kowalski","adres":"lipowa 27/2","ukryty":false},{"id":2,"imie":"michał","nazwisko":"zieliński","adres":"klonowa 11/7","ukryty":true}],"nazwa_kontaktow":null,"publiczna":true;} Tekst zaznaczony na czerwono należy wykasować. W miejscu, gdzie mamy zielony tekst znajduje się docelowa lista kontaktów, w niej informacje są zapisywane w sposób jak podano wyżej, a poszczególne kontakty dzieli przecinek. Takich kontaktów może być 5, a może być i 300, więc prosiłbym nie sugerować się tym, że są tam tylko 2 kontakty. W jaki sposób można to zrobić? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam, Sprouse Ten post edytował Sprouse 20.07.2010, 22:45:10 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A w 2-wymiarowej:
Byłoby Nadal uważasz, że Twoja struktura jest lepsza? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ja mogę wywołać $lista_kontaktów[1], co zwróci mi tablicę danych usera z id=1, ale i $lista_kontaktów[3]['imie'], co zwróci mi imię usera o id=3 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A wyświetlenie wszystkich masz wyżej, i zajmuje to 3 linijki -> 8-10 EDIT: A teraz sprawdź czy jakaś dana istnieje w Twoim układzie. Jak robię ja? if( array_key_exists('2', $lista_kontaktow) ) lub isset( $lista_kontaktow[2] ) a do konkretnego pola? isset($lista_kontaktow[2]['imie']). U Ciebie to drugie przejdzie też. Ale zrobisz to pierwsze? Czy zakończy się to sprawdzaniem if( isset( $imie[2]) && isset( $nazwisko[2]) && isset( $adres[2]) && isset( $ukryty[2])) ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 13:43 |