![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, czytałem kilka tematów że nie da się lub jest bardzo ciężko rozkodować hasła md5. Ja mam prosty sposób którego chyba nie mogę zdradzić, ale żeby wam to udowodnić poproszę o wasze jakieś hasła w md5 i zobaczymy czy działa. Mogę przyznać że sposób nie zawsze znajdzie hasło, ale w większości znajduje.
I dodam że waszych haseł nigdzie nie wykorzystam ani nie podam więc możecie być spokojni. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Cytat "Natomiast w przypadku tęczowych to nie ma znaczenia, bo i tak się dobiera taki ciąg, który wygeneruje taki sam hash. Zatem wszelkie dodatki nic nie utrudnią przy takich technikach łamania. I tutaj nie do końca masz rację vokiel. Przyjmując, że znasz hash, możesz odczytać z tęczowych tablic ciągi wejściowe. Jest ich ileś tam i miałbyś rację, że to koniec gdyby ktoś roił tylko md5($haslo). Jeśli zrobi md5($sol.$haslo.$sol2) to powiedz mi skąd "haxor" ma wiedzieć jaki naprawdę był ciąg wejściowy? Skoro może z formularza wbijać tylko część oznaczoną jako $haslo to skąd będzie wiedział jakie stringi kryją się pod $sol i $sol2? Z każdego hasha ma X odczytanych ciągów wejściowych i z nich musi uzyskać to, co kryje się pod $sol i $sol2, by móc dopiero szukać tego, co może wpisać pod $haslo by mu w formularzu wyszedł pokrywający się hash. Bo przecież zaistnienie kolizji z ślepym wstawianiem losowych ciągów, gdy wiemy, że sól istnieje jest równie prawdopodobne z jak i bez użycia tęczowych tablic. Tutaj znajomość hasha po prostu nam nic nie daje, bo nie znamy części ciągu, który go nam utworzy. I tak skończy się na ataku brute-force (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 10:17 |