![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, czytałem kilka tematów że nie da się lub jest bardzo ciężko rozkodować hasła md5. Ja mam prosty sposób którego chyba nie mogę zdradzić, ale żeby wam to udowodnić poproszę o wasze jakieś hasła w md5 i zobaczymy czy działa. Mogę przyznać że sposób nie zawsze znajdzie hasło, ale w większości znajduje.
I dodam że waszych haseł nigdzie nie wykorzystam ani nie podam więc możecie być spokojni. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Jakbym napisał "hash", zamiast "md5" to poczułbyś się lepiej? Moje zdanie nie odnosiło się tylko do jednego algorytmu hashowania, bo każdy skrót wiadomości ma ograniczoną długość przez co funkcja tworząca taki skrót nie jest funkcją różnowartościową. No tak, ale są algorytmy, dla których znalezienie kolizji trwa latami na współczesnych komputerach. A MD5/SHA1 jest np. namiastką Whirlpoola pod tym względem. Cytat Nie lubię takich kontrargumentów, ale na np. allegro i systemie internetowym mojego banku takowe ograniczenia mają (odpowiednio na 20 oraz 16 znaków). Nie żebym swoje zdanie opierał na tym, że tak robią inni to ja też, bo do tego zdania doszedłem drogą logicznej dedukcji, a to że przed momentem losowo sprawdzone dwa serwisy, w których teoretycznie bezpieczeństwo powinno być na pierwszym miejscu, takie coś stosują, tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu Pewnie na tym forum również hasło ma z góry ograniczony limit długości, nie sprawdzałem. Muchy lubią g... Miliony nie mogą się mylić! Bez urazy, ale opierając swoje dedukcje na argumentach, że bo alleniegro tego używa raczej tylko miejsce w bazie na posty zapychamy. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat Pewnie na tym forum również hasło ma z góry ograniczony limit długości, nie sprawdzałem. No musi mieć, trzeba jakoś przeciwdziałać DoS-om. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 17:51 |